Magazin

Ova biljka je najbolji prirodni lijek protiv kašlja

Od ove ljekovite biljke najviše se koristi korijen i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi!

Jedan od poznatijih narodnih lijekova protiv kašlja, koji se koristi od davnina jeste čaj od bijelog sljeza.

Loading...

Ova biljka ima nekoliko naziva a jedna od su dobri, pitomi i veliki sljez. Najčešće se koristi za liječenje disajnih organa. U medicini se upotrebljava kao sredstvo koje se odlično pokazalo u oblaganju sluzokože. Pored ovih blagodeti, liječi kožu, smiruje otoke i crvenila. Njegova upotreba je neograničena i ulazi u sastav mnogih lijekova, ali i raznih krema i kozmetičkih proizvoda.

Od ove ljekovite biljke najviše se koristi korijen i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi. Čaj od bijelog sljeza za kašalj se pravi od korijena biljke.

Vadi se u oktobru mjesecu, obrađuje se, suši a zatim se sjecka. Korijen bijelog sljeza sadrži 35 % sluzi, 35 % skroba, 10 % saharoze, 10% pektina i drugih materija.

Osim korijena ljekoviti dijelovi bijelog sljeza su i list i cvijet.

U narodnoj medicini sljez se koristi kao laksativ. Za tu potrebu priprema se malo jači čaj koji popijete odjednom. Nakon njega potrebno je popiti 2 – 3 čaše čiste vode kako bi brže prošao kroz digestivni trakt. Bijeli sljez je biljka iz prirode i možete je koristiti koliko god dugo da je potrebno.

Posjeduje nevjerovatna inflamatorna svojstva i služi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Pomaže kod upala u gastrointestinalnom traktu, liječi razne upale usta kao i gastritis i kolitis. Takođe, ublažava, smiruje i liječi čireve, razne vrste opekotina i varikozne vene.

Preporučuje se za redovnu upotrebu osobama koje su sklone alergijama i onima koji imaju osjetljivu kožu. Oslobađa svraba, otoka, crvenila i gušenja. Iz tog razloga se često koristi u kozmetici posebno u kremama poslije sunčanja.

Kako se pravi čaj od bijelog sljeza

Sastojci:

  • Supena kašika osušenog korijena bijelog sljeza
  • 2 dcl proključale vode

Stavite vodu na vatru i ostavite da proključa. U šolju sipajte jednu ravnu supenu kašiku korijena bijelog sljeza. Zatim prokuhanu vodu prelijte preko smjese u šolji i poklopite tanjirićem. Ostavite sa strane kako bi se napitak prohladio. Poslije 2 do 3 sata smjesu procijedite. Tokom dana čaj od sljeza pijte u gutljajima u razmacima od nekoliko minuta.

Sirup od bijelog sljeza

Pripremite 50 g korijena bijelog sljeza koji ćete iskoristiti za napitak. Potopite ga u 3 dcl hladne vode pa ostavite neka odstoji 12 sati. Sirup za kašalj procijedite pa pomiješajte sa 1 kg domaćeg meda. Takođe, možete koristiti za miješanje i sirup od maline kao i sirup od ribizle ili višnje.

Ovaj prirodi lijek za kašalj obavezno čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Konzumirajte ga na svaka dva sata po jednu supenu kašiku.

Napomena: Prije upotrebe ovih prirodnih lijekova konsultujte se sa ljekarom.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!