Politika

Višković: Cilj Vlade poboljšanje životnog standarda građana

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je krajnji cilj nove vlade da poboljša životni standard građana.

– Kao odgovoran i moralan čovjek učiniću sve što je moguće i realno da kreiramo još bolji život u Srpskoj – istakao je Višković.

Loading...

On je naveo da je jedan od prioriteta povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede s ciljem rasta plata, posebno u realnom sektoru, zbog disbalansa u odnosu na javni sektor.

– Borićemo se i protiv sive ekonomije, jačim angažovanjem Inspektorata Republike Srpske i njegovom prekompozicijom, tako što ćemo objediniti sve službe da bi inspekcija sa lokalnog i republičkog nivoa bila pod jednim plaštom – rekao je Višković za RTRS.

On je naveo da će nastojati da spriječi, koliko je moguće, nečasne radnje poslodavaca, ali i inspektora.

– Podaci govore da u sivoj ekonomiji imamo 80.000 radnika, što je poražavajuće. Uhvatićemo se u koštac sa tim problemom s ciljem da napravimo pomak od 50 odsto i da 40.000 radnika uvedemo u sistem. Time bi naši fondovi lakše funkcionisali, a najveću korist bi upravo imali ti radnici – dodao je Višković.

On je istakao da postoji mogućnost izmjene Krivičnog zakona, da bi varanje države angažovanjem neprijavljenih radnika i neplaćanje poreza i doprinosa bilo okarakterisano kao krivično djelo i da za to budu izrečene adekvatne sankcije.

– Nama odlazi radno sposoban i obrazovan kadar, tražeći po Evropi uhljebljenje za sebe i porodice, što će nam u narednom periodu predstavljati problem. Vlada će učiniti sve da to pokuša spriječiti, povećanjem plata i čineći Srpsku poželjnijim mjestom za život, ali tu veliku ulogu mora odigrati i poslovna zajednica – poručio je Višković.

On je dodao da će Vlada narednih dana sa poslovnom zajednicom razgovarati o registru parafiskalnih nameta, da bi privreda bila znatno rasterećena.

– Moja želja i cilj Vlade koju predvodim je da znatno rasteretimo privredu, prije svega, u sferi direktnih poreza. Treba izračunati koliko je novca više došlo u budžet od direktnih poreza i za taj iznos rasteretiti privredu – kaže Višković.

Prema njegovim riječima, neophodna je analiza i podrška i institucija na nivou BiH “da bi se vidjelo da li smo u poziciji da povećamo direktne i indirektne poreze i taj novac prelijemo u rasterećenje privrede i povećanje plata u realnom sektoru, a ne u potrošnju”.

– Ne bih volio da ovo neko zloupotrijebi u smislu da podržavam povećanje PDV-a i u vezi sa tim ćemo razgovarati i tražiti mišljenje poslovne zajednice. Lično podržavam diferenciranu stopu PDV-a, kao što imaju zemlje iz okruženja u kojima su smanjene stope za osnovne životne namirnice, a povećane na luksuz. Time bi se pokazala socijalna osjetljivost prema najugroženijima kao što su nezaposleni, borci, penzioneri i drugi – istakao je Višković.

On je dodao da bi smanjenje direktnih poreza pomoglo realnom sektoru da više zapošljava, radi, ulaže, postane likvidniji i značajno poveća plate.

– Mjere koje su definisane u ekspozeu traže izvjesno vrijeme za realizaciju. Moja misija je da se uhvatim u koštac sa svim problemima – naglasio je Višković.

On je rekao da će uraditi sve što je moguće da se suzbije problem odliva stanovništa iz Srpske i da bude zadržan mladi kadar.

– Vlada Željke Cvijanović je u mnogim oblastima poboljšala sliku Srpske. Ta Vlada je u 16 kvartala imala rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ i on je 2017. godine dostigao vrijednost od deset milijardi KM. U ovom momentu imamo najveću zaposlenost otkad Srpska postoji ili više od 260.000 radnika. Pokrivenost uvoza izvozom je iznad 70 odsto. To su činjenice – rekao je Višković.

On je istakao da i pojedini opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini priznaju da je Srpska napredovala, što se vidi od Trebinja do Prijedora.

Višković je rekao da na tome ne treba stati, zbog čega je u ekspozeu postavio visoke ciljeve novoj vladi.

– Oni možda jesu preteški, ali vrijedi pokušati da bismo se kretali ka pomenutim visokim ciljevima. Nisam za populističke mjere i ne volim previše obećavati. Želim da ostvarimo neke ciljeve – rekao je Višković.

On je poručio da će Vlada činiti sve da se uvećaju prava brojnih kategorija stanovništva.

– Nisam rekao koliko i kada, ali radićemo zajedno na tome. Osnovni uslov je razvoj realnog sektora i povećanje broj zaposlenih. Kada budemo imali rast budžeta, lako ćemo se dogovoriti u vezi sa potrošnjom – rekao je Višković.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!