Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Trivić: Veće plate za nastavnike i visokoobrazovane u prosvjeti i kulturi

U Republici Srpskoj će od 1. januara biti povećane plate nastavnicima i zaposlenim u oblasti prosvjete i kulture sa visokom stručnom spremom, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Navodeći da su plate u obrazovanju i kulturi stagnirale 11 godina, Trivićeva je istakla da se povećanje odnosi na više od 13.500 zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ona je istakla da će plate zaposlenih u prosvjeti i kulturi biti povećavane u kontinuitetu do 2022. godine, kada bi trebalo da budu izjednačene sa platama zaposlenih u javnoj upravi.

“Svi dalji platni razredi biće razmatrani u toku januara prilikom donošenja novog zakona o platama u Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Ona je istakla da će se u januaru intenzivno raditi na donošenju zakona o platama u osnovnom i srednjom obrazovanju, kao i zakona o platama zaposlenih u kulturi, za čim se ukazala potreba nakon što je Vlada reorganizovana, odnosno visoko obrazovanje ušlo u nadležnost Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Trivićeva je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila budžet za 2019. godinu u kojem su predviđena i dodatna 22 miliona KM za povećanje plata zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da od 1. januara predstoji povećanje plate zaposlenima u prosvjeti i kulturi.

“Zadovoljan sam činjenicom da su u budžetu Republike Srpske za narednu godinu planirana dodatna 22 miliona KM za bruto plate zaposlenih u svim oblastima obrazovanja i kulture. Taj novac treba raspodijeliti pošteno i korektno”, smatra Gnjatić.

On je ponovio da su zahtjevi sindikata jasni, da što prije bude ispravljena nepravda koja traje 11 godina, odnosno da budu izjednačeni platni koeficijenti za sve radnike u prosvjeti i kulturi.

“Tražimo najmanje osam odsto za sve zaposlene bez obzira na kojim pozicijama rade i kakve su im stručne spreme. Tražimo da aktivno učestvujemo u izradi seta zakona o platama koji bi trebalo da bude urađen što prije”, dodao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, sindikat traži da u te zakone budu unesena zanimanja koja već postoje u sistematizaciji radnih mjesta u svim oblastima obrazovanja i kulture, a koja nisu predviđena važećim zakonom o platama.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button