Magazin

I začin i lijek: Đumbir jača imunitet

Ova aromatična namirnica je i začin i lijek. Ima moć da smiri upale, ublaži kašalj i jača imunitet. Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju.

Ova ljekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju masti, poboljšava rad jetre, pa se koristi i za čišćenje organizma.

Đumbir vrlo uspješno snižava povišen holesterol, smanjuje bolove i povećava broj i pokretljivost spermatozoida. S obzirom na to da ima analgetski efekat, đumbir ne ublažava samo reumatske bolove već pomaže i oboljelima od gihta i reumatoidnog artritisa.

Obloge

Prokuhajte pet litara vode. Zatim dodajte 50 grama sitno isjeckanog đumbira i kuhajte na tihoj vatri još pet minuta. Kada se đumbirova voda prohladi namočite peškir i stavite oblogu na bolno mjesto.

Čaj

Ogulite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuhajte oko 20 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Sirup

U dva decilitra vode stavite dvije kašičice svježe isjeckanog đumbira, pa kuhajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodajte 150 g šećera ili meda i kuhajte još malo dok ne postane sirupasto. Uzimajte jednom dnevno kašiku sirupa. Ako vam je sirup previše sladak, rastvorite ga u šolji čaja i popijte.

Izvor
ljepotaizdravlje
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!