Banjaluka

Novogodišnji prijem u Banskom dvoru (FOTO)

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, priredili su večeras u Banskom dvoru tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike javnog života našeg grada.

Prijemu je prisustvovala i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, veći broj ministara u Vladi Srpske, kao i predstavnici političkog, kulturnog, sportskog, privrednog života iz Banjaluke.

Čestitajući svima nastupajuću 2019. godinu, uz mnogo lijepih želja, Radojičić je poručio da je godina na izmaku, za naš grad, bila bogata, ali istovremeno i burna. On je podsjetio da su realizovani brojni projekti u gradu, a da smo sa međunarodne scene, ove godine, donijeli pet nagrada u naš grad.

– Svjetsku bronzanu nagradu za inovativan projekat nove gradske toplane, nagradu za najbržu urbanu transformaciju u saobraćaju tokom jedne godine, nagradu Ujedinjenih nacija za projekat zdravog starenja posvećen ljudima treće životne dobi, nosimo titulu evropski grad sporta i nagradu na Salonu urbanizma Srbije za projekat arboretuma. Ušli smo u finale takmičenja za titulu Evropska prestonica kulture 2024. što je takođe ogroman uspjeh – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da gradska administracija nastoji da radi strateški i dugoročno.

– Juče je usvojena strategija razvoja grada za narednih 10 godina, koja Banju Luku predstavlja kao moderan evropski grad i regionalni centar. Takođe, usvojili smo strategiju kulture za naredni desetogodišnji period, plan kapitalnih investicija, te srednjoročne planove u sportu i saobraćaju, a radimo prvi akcioni plan “zelenog grada”. Zajedno sa usvojenim smjernicama urbanističkog plana, koji se još nalazi u procesu javne nabavke, Banja Luka će imati sistematičnu bazu za dugoročan ekonomski razvoj – naglasio je Radojičić.

On je naveo i neke parametre koji ohrabruju i daju nadu da mogu biti osnova za dalji napredak.

– Ove godine je bilo mnogo kapitalnih projekata koji su rađeni u našem gradu. Drago mi je čuti da su sve zdrave kompanije u Banjaluci bilježile rast, da je povećan broj zapsolenih i da je povećana proizvodnja. U jednom momentu imali smo 58 aktivnih gradilišta u gradu. Sektor usluga u gradu je rastao u rasponu od 4 do 15 odsto – obrazložio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je tokom ove godine objedinjen klinički centar na Paprikovcu, izgrađen autoput Banja Luka – Doboj, da je u toku izgradnja velikog regionalnog šoping centra i drugo.

– Više od 30 miliona maraka je uloženo u rješavanje problema građana odnosno u kapitalne investicije. Poslije 30 godina je spojen Istočni tranzit, poslije četiri decenije pred završetkom smo sportske dvorane, nakon deset godina završena je fabrika vode Crno vrelo. Gradi se novi Zeleni most, a iduće godine planiramo još jedan. Tu je 19 vodovoda, dvadesetak škola, dva nova vrtića, tri staze – podsjetio je prisutne zvanice Radojičić na ono što je rađeno u Banjaluci u zadnjih 365 dana.

Govoreći o planovima za narednu godinu, gradonačelnik Igor Radojičić je izrazio nadu da će u 2019. biti više posla i projekata, da će se nastojati da se svakom našem sugrađaninu riješi problem koji ima.

– Da i onima kojima je potrebna tuđa njega i pomoć priđemo bliže da budu ravnopravan dio društva, da im kažemo da su korisni. Vjerujem da Banja Luka ima optimalnu šansu za razvoj ako je ne sruše neki drugi, ako ne bude zlih ljudi. Želim svima da vam 2019. donese uspjeh i napredak, da se glavni grad razvija na ponos cijele Republike Srpske, jer želimo ugodan život i lijepo uređen grad – zaključio je Radojičić

Slučaj Dragičević

U osvrtu na godinu koja broji posljednje dane, Radojičić je rekao da ne smijemo zaboraviti da se Banjaluka skoro uvijek nalazi na granicama velikih međunarodnih interesa i da danas osjećamo vjetrove I turbulencije sa strane. On je podsjetio da u našem gradu od aprila traju protesti.

– Vjerujem da smo svi saglasni oko toga da tužilaštvo treba da riješi slučaj Dragičević. To je otvorena rana u ovom gradu. Svako produžavanje ovog slučaja daje mogućnosti za nove konfrontacije koje mogu dovesti do incidenata. Dugoročno, u slučaju daljih podjela i raskola, može napraviti ogromnu štetu kada je u pitanju razvoj i izgled našeg grada. Kao odgovorni ljudi, kao roditelji i djeca, možemo pozvati sve sugrađane na mir, razumijevanje i uvažavanje različitih mišljenja koja ne smiju biti razlog za sukobe. Ovo je gostoprimljiv grad a takav je i narod, i nemojte da to mijenjamo – poručio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!