Politika

Pero Simić: Lukač nije čovjek od povjerenja Dodika, već čovjek od zakona! Riječi Borenovića su riječi gubitnika

Savjetnik za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić ocijenio je tendencioznim i jednostranim izvještaj beogradskog lista “Danas” o dešavanjima u Banjaluci, navodeći da je u njemu bilo mnogo neistina vezano za događaje oko Davora Dragičevića, oca tradigčno nastradalog mladića Davida.

U reagovanju na tekst “Nas dvojica pravimo najčvršći most između Sarajeva i Banjaluke”, Simić je za ovoj list rekao da je glavni sagovornik bio lider PDP-a Branislav Borenović, koji pripada onoj grupi opozicionih političara iz Republike Srpske koji su tragediju porodice Dragičević zloupotrijebili i iskorištavaju, nažalost, i danas u političke svrhe.

Tako, napominje Simić, Borenović navodi neistine poput one da “Dodik nije dobio izbore na legalan način”, da je u Republici Srpskoj strahovlada, “da je narod ogorčen sveopštom situacijom”.

“Sve drama do drame, koja nema nikakve veze sa istinom i tragedijom porodice Dragičević. Ali, duboko isfrustrirani Borenović koristi tu tragediju da bi u javnosti slao neistine i poruke političke prirode”, ocijenio je Simić.

Prema Simićevim riječima, Borenović se ne libi da govori neistine kako je njegovog saborca iz partije Draška Stanivukovića pretukla policija, da traži ostavku ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača tvrdeći da je praktično desna ruka Milorada Dodika i njegov čovjek od povjerenja.

Istina je, ističe Simić, da Lukač nije desna ruka Dodikova, već ministar koji sprovodi zakon, da nije čovjek od povjerenja Dodika, već čovjek od zakona, te da je i sama policija radila po zakonu i privela Davora Dragičevića po nalogu Tužilaštva.

Simić navodi da bi novinar lista “Danas” trebalo da zna da su riječi Borenovića u stvari “riječi gubitnika na nedavno završenim izborima koji se ne libi da zloupotrebljava Davora Dragičevića i njegovu tragediju u pokušaju da prikupi bilo kakve izgubljene političke poene i napakosti legitimno izabranoj vlasti u Republici Srpskoj”.

Simić je naglasio da je posebna i tendenciozna neistina, odnosno optužba novinara “Danasa” Snežane Čongradin koja se ne ustručava da napiše gnusnu laž da su “ubice prema osnovanim sumnjama pale pod zaštitu vlasti Milorada Dodika”.

“Čudi me da `Danas`, koji pledira da koliko-toliko bude ozbiljan list, može ovakvu tendencioznu i ni na čemu utemeljenu neistinu da objavi”, ocjenjuje Simić.

Simić napominje da je slučaj nastradalog Davida Dragičevića tragičan i delikatan, te smatra da ne postoji čovjek u Republici Srpskoj, bio političar ili neko drugi, ko ne bi želio da se to što prije riješi.

On podsjeća da je sam Dodik sve vrijeme iskreno govorio da saosjeća sa bolom porodice Dragičević, a u više navrata je razgovarao sa ocem Davorom, izrazio u susret njegovim zahtjevima u vezi sa istragom i ponudio svu pomoć koja mu stoji na raspolaganju, kako bi ovaj tragični slučaj bio riješen.

Simić podsjeća da je upravo Dodik u više navrata isticao da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja Davida, te da tužioci za to imaju najveću odgovornost, te da je zato i rekao da okupljanja treba da budu pred tužilaštvom i da će se i on pridružiti.

Simić je napomenuo da je tužilaštvo u Republici Srpskoj potpuno nezavisno i lišeno bilo kakvih političkih uticaja.

“Zato izjava izmanipulisanog Davora Dragičevića, okruženog mnogim političkim skandal majstorima, da `Dodik i njegova ekipa moraju da završe u zatvoru, tamo gdje jedino zaslužuju da budu`, kako je to rekao za `Danas`, predstavlja klasično infiltriranje politike u taj slučaj u koji je Davor Dragičević svjesno ili nesvjesno uvučen”, rekao je Simić.

Otuda, kaže Simić, i nerijetke i teške optužbe Dragičevića na račun Milorada Dodika, njegove porodice, predsjednika Srpske Željke Cvijanović i njenih sinova, te ministra Dragana Lukača, koji je zajedno sa njima često proglašavan ubicom, kao i kompletno rukovodstvo MUP-a Republike Srpske.

Simić je dodao da je Dragičević prijetio Lukaču i njegovoj djeci.

“Kada se u to ubaci i neumjesna izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da zbog `događanja u Banjaluci na sto treba vratiti reformu policije`, čitaj – ukidanje policije Republike Srpske, samim tim i urušavanje Srpske, onda dolazimo do instrumentalizacije i potpune politizacije jedne tragedije”, rekao je Simić.

Pitajući kome je stalo da se situacija oko Davora Dragičevića usložnjava, Simić napominje da vlastima u Republici Srpskoj i Miloradu Dodik sigurno nije.

O tome, podsjeća on, govori i zagrebački ugledni advokat Ante Nobilo, koji je bio u međunarodnom timu za utvrđivanje okolnosti o stradanju Davida Dragičevića, a koji je potom napustio, jer je i sam utvrdio da je pokret “Pravda za Davida” poprimio politička obilježja.

Simić kaže da je vlastima u Republici Srpskoj u interesu da bude riješen ovaj slučaj, jer je to najbolji način da se vrati mir u Banjaluku, a da političarima koji su se iključili u proteste /opozicija Srpske/ nije cilj rješavanje slučaja, nego “razmontirati Milorada Dodika”.

Simić je ocijenio da je to cilj i mnogim stranim službama koje vršljaju po Banjaluci i Republici Srpskoj, što bi se moglo reći i za “Danasov” način medijskog prenošenja nemira u Banjaluci i plasiranja u javnosti.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!