Hronika

Prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece

 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeće u narednih 12 godina ukoliko se ne preduzmu hitne mjere prevencije

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNHCR) objavio je izvještaj u kojem se navodi da je tokom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece mlađe od 15 godina i da je većina uzroka tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena. Ujedinjene nacije saopštile su da je jedno dijete u svijetu umiralo  u prosjeku svakih pet sekundi tokom prošle godine.

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Kabineta UN-a za populaciju.

Loading...

“Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 miliona slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovina tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad”, navodi UNHCR.

Iz ove organizacije upozoravaju da će 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeti u narednih 12 godina ukoliko se ne preduzmu hitne mjere prevencije.

“Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milioni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su snabdijevanje lijekovima, čistom vodom, strujom i vakcinama, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu”, rekao je zvaničnik UNHCR-a Lorens Čandi.

Više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrovano je u Subsaharskoj Africi, a 30 odsto u zemljama Južne Azije.

“U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre prije svoje petnaeste godine”, navodi se u saopštenju.

Iz UNHCR-a takođe, navode da je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti. Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzroci smrti djece.

(Radiosarajevo.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!