Politika

Izetbegović: Trgovaćemo sa Dodikom o NATO putu i Tegeltiji

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je danas da iz BiH neće otići strane sudije iz Ustavnog suda BiH i OHR, te da će put ka NATO biti nastavljen, iako se tome protivi predsjedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o opstrukciji NATO puta te da li će podržati imenovanje Zorana Tegeltije, iz Dodikovog SNSD-a, za predsjedavajućeg Savjeta ministara, budući da je član stranke koja opstruira NATO put BiH.

“Da li ćemo podržati Tegeltiju? Vidjećemo da li ćemo zategnuti taj konopac. Red je na Srbina, SNSD je pobijedio, Dodik sjedi u Predsjedništvu, mislim da sam vam nagovijestio odgovor,” kazao je Izetbegović.

“Mi smo za NATO i zakoni su za to isto kao i hrvatski i građanski segment isto kao i naši međunarodni partneri”, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da bez Savjeta ministara BiH i državnih zakona ne mogu se ispuniti ni one stvari za šta je SNSD zainteresovan.

“Pa ćemo trgovati. Pitanje je kada ćemo mi zategnuti i reći ne može”, rekao je Izetbegović.

Rekao je i da je SDA BiH stranka koja se ne može svrstavati u korpus sa drugim strankama koje rade na destabilizaciji zemlje.

SDA se, dodao je, bori za evropske principe i slobodne medije.

“Naša stranka je osnovana u Rudom, a politiku sprovode u Sarajevu. Danas im je cilj da izbace SDA iz vlasti”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, na godišnjoj konferenciji SDA, rekao da su se sukobi u islamskim zemljama odrazili na humanitarnu krizu i migrante, ali da je najopasniji problem odlazak mladih ljudi iz BiH.

“Njemačka ima otvoren konkurs za prijem radnika, milion njih, i tu nema čarobnog štapića da to zaustavi”, rekao je.

Rekao je da su u godini na izmaku različite politike različitih političkih aktera proizvodili konflikte i nesigurnost.

“Bitni koraci nastavljeni su i ipak završene bitne strategije. Ostalo je još da se odgovori Evropskoj komisiji”, rekao je Izetbegović.

Tvrdi da je smanjen javni dug Federacije, kao i da je stabilno poslovanje Željeznica FBiH.

Dodao je da je pokretanje privrede ključno.

Govorio je i o pokušajima izmjene Izbornog zakona koji nisu uspjeli, te dodao da će SDA danas uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi se odluka CIK-a uskladili sa Ustavom FBiH.

“Pravo je svakog čovjeka u BiH da sa svoj glas kome želi”, istako je Izetbegović.

Istakao je da je blok hrvatskih stranaka, predvođenim HDZ-om, pitanje izbora stavio kao najvažnije.

Izetbegović je u tradicionalnom, godišnjem obraćanju govorio i o pravosuđu, slučajevima Dragičević i Memić, ekonomskim pokazateljima stanja u BiH i ostalim aktuelnim temama.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!