Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

U Muzeju Srpske više od 21.000 posjetilaca u 2018.

Muzej Republike Srpske imao je izuzetno uspješnu 2018. godinu, o čemu svjedoči i podatak da je registrovano više od 21.000 posjetilaca, prvenstveno zahvaljujući izložbi “Otključaj svijet iluzije i nauke”, rekao je Srni direktor ove ustanove kulture Miladin Savić.

Savić ističe da je to rezultat velikog truda muzejskih radnika, autora izložbi, a prije svega dobre saradnje sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom nauke i tehnologije Srpske, kao i podrške “Grave osiguranja”.

“Predstavili smo se u Rusiji izložbama `Zmijanjski vez` i `Јasenovac, ustaški logor smrti`, gostovali sa našim izložbama u muzejima u regionu, realizovali nova arheološka istraživanja i učešća muzejskih radnika u međunarodnim projektima, te pokrenuli novi proces nominacije za Uneskovu listu”, naveo je Savić.

On je naglasio da su potpisana i tri nova sporazuma o saradnji sa muzejima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a, osim nastavka rada na veliki planovima, u Muzeju Srpske iduće godine očekuju konačno rješenje problema ravnog krova kojim će dobiti nove prostorije, izložbene salone i kancelarije.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo kaže da tradicionalne manifestacije koje organizuje Pedagoška služba predstavljaju osnovni doprinos misiji širenja publike.

“Fokusirani na nove generacije, radeći u kontinuitetu sa stalnim saradnicima, predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i fakultetima, a tokom proteklih deset godina usredsredili smo se i na rad sa djecom sa posebnim potrebama”, navela je Nogo.

Ona ističe da je muzejska građa vrlo inspirativan dodatak nastavnom planu i programu.

“Obilježavanje tradicionalnih manifestacija, muzejski časovi, inkluzivni časovi, edukativne, kreativne i likovne radionice, revije filmova, promocije naučnih izdanja, književne večeri, koncerti klasične muzike u ambijentu stalne izložbene postavke. Zahvaljujući ovim sadržajima, edukacija u Muzeju ima neiscrpne mogućnosti da unese novu dimenziju u vaspitanje i obrazovanje”, naglasila je Nogo.

Muzejski savjetnik Vladimir Đukanović smatra da je upis “Tradicije uzgoja konja lipicanera” na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva značajan poduhvat koji su pokrenule Republika Srpska i BiH, Slovenija, Italija, Hrvatska, Slovačka i Mađarska.

“Muzej Srpske bio je realizator upisa `Zmijanjskog veza` na Uneskovu listu, a priznanje kulturnog statusa ovog svjetskog blaga otvorilo je nove mogućnosti upotrebe i primjene ovog elementa nematerijalne baštine u različitim djelatnostima privrede, kulture i turizma”, navodi Đukanović.

On dodaje da je “Tradicija uzgoja konja lipicanera” kultura koja će upisom na Listu obezbijediti priznanje svim zemljama učesnicama koje u protekla četiri vijeka čuvaju tradiciju uzgoja lipicanera.

“Svaka od šest zemalja učesnica priprema svoj nominacioni dokument, a zajednički materijal biće predat Unesku u februaru 2019. godine”, rekao je Đukanović.

Portparol Muzeja Republike Srpske Ana Brataševec rekla je da svaka institucija ima ere procvata, te da i Muzej Republike Srpske ima 88 godina živopisne istorije.

“Od osnivanja, 1930. godine kada je prvi imenovani direktor, akademski slikar Špiro Bocarić došao iz Budve sa vizijom da kreira eminentnu instituciju i formirao prvu, etnološku zbirku, preko mračnog perioda Drugog svjetskog rata kada je, za vrijeme takozvane NDH Bocarić ubijen, pa do oslobođenja 1945. godine i potpune promjene stalne postavke, tadašnji je Državni etnografski muzej Bosanske Krajine već ostvario uspon u kreiranju istorijske, arheološke i prirodnjačke zbirke”, navela je Brataševec.

Ona je naglasila da je proteklu deceniju, kao novu eru procvata ove ustanove kulture, obilježio kontinuiran rast broja posjetilaca i jasnija vidljivost na mapi evropskih muzeja.

Prema njenim riječima, od 2006. godine Muzej Republike Srpske ustanovio je novu kosmopolitsku viziju sa fokusom na širenje publike i internacionalne projekte.

“Ta vizija je urodila plodom, pa su uslijedile nagrade u Švedskoj za rad sa publikom i brojna učešća naših stručnjaka u internacionalnim projektima. Muzej Srpske će i u 2019. godini biti primarni katalizator podizanja kulturne svijesti koja je neophodan faktor uspjeha poduhvata – Banjaluka Evropska prijestonica kulture”, navela je Brateševac.

Izvor
Srna
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button