Privreda

Robne rezerve RS dobile milionski spor protiv UIO

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izgubila je 9,5 miliona KM težak spor sa Robnim rezervama RS u stečaju.

Ipak, presuda nije pravosnažna jer je UIO uložila žalbu i predmet se nalazi pred Višim privrednim sudom Banjaluka, saznaje portal Capital.

Loading...

Nakon što stečajna upravnica Robnih rezervi Dosta Baraković nije priznala milionska hipotekarna potraživanja UIO, pred sudom je pokrenuta parnica kojom su Robne rezerve tražile da se ponište hipoteke koje UIO ima na njihovoj imovini.

U Okružnom privrednom sudu za Capital su rekli da su Robne rezerve tužbom tražile da uknjižba založnog prava na njihovoj imovini u Prijedoru, Modriči i Rogatici ne prizvodi pravno dejstvo i da se založno pravo briše.

Robne rezerve su tražile i da se utvrdi da registracija zaloga u Registru zaloga nema uticaj na stečajnu masu i da ne proizvodi pravno djestvo na pokretnim stvarima te da se brišu i hipoteke iz registrau zaloga na tim stvarima.

“Sud je donio presudu kojom je prihvatio tužbeni zahtjev. Na tu presudu je Pravobranilaštvo BiH, koje je zakonski zastupnik UIO, podnijelo žalbu i predmet se nalazi pred Višim privrednim sudom”, kazali su u Okružnom privrednom sudu.

Zastupnik UIO – zamjenik Pravobranioca BiH Mlađen Mandić kaže da će UIO bez obzira na ishod ovog spora biti prva u redu namirenja.

“Razlučni povjerioci uvijek imaju prioritet u namirenju. UIO je planirala da se namiri iz tih hipoteka, ali to sud nije odobrio jer je stečajni postupak otvoren prije njihovog zahtjeva. Međutim, i kad se napravi stečajna masa, najveći povjerilac i izlučni povjerilac je opet UIO i biće prva u redu namirenja”, kaže Mandić.

Stečajna upravnica Robnih rezervi RS Dosta Baraković osporila je 9,5 miliona KM potraživanja koje je kao hipotekarni povjerilac prijavila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uz obrazloženje da nisu upisali hipoteku u previđenom roku i zbog visine duga koji je sa 2,5 miliona iz 2012. godini narastao na 9,5 miliona KM.

Milionski dug prema UIO bio je jedan od glavnih razloga zbog kojih je pokrenut stečaj u Robnim rezervama RS, a UIO je čak plijenila imovinu ovog javnog preduzeća prije otvaranja stečaja.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u Robnim rezervama 17. jula 2017. godine, na prijedlog stečajne upravnice Doste Baraković koja je u izvještaju navela da je preduzeće prezaduženo i da nema nikakvih mogućnosti da nastavi sa radom.

Izvor
Capital.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!