Banjaluka

Na proljeće izgradnja puta za Motike, u planu i nastavak Istočnog tranzita

Izgradnja nove saobraćajnice od Petrićevca do Motika, kao jedan od najvećih saobraćajnih projekata u ovoj godini, započeće na proljeće, odmah na otvaranju građevinske sezone, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Sandić je naglasio da vrijednost ovog projekta iznosi dva miliona KM i da se radi o prvoj fazi izgradnje ove saobraćajnice, u dužini od 1,2 kilometra, na potezu od tzv. Žutih zgrada na Petrićevcu do objekta „Pavlović tursa“ u Motikama. Prema njegovim riječima, projektom je predviđena potpuna i sveobuhvatna rekonstrukcija ove saobraćajnice, što, između ostalog, podrazumijeva i izgradnju kompletne komunalne infrastrukture.

Loading...

– Trenutno, u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici i sa prvim povoljnim vremenskim uslovima uvešćemo izvođača u posao – rekao je Sandić i dodao da će, istovremeno, početi i radovi na izgradnji centralne saobraćajnice kroz Šargovac – Šargovačke ulice.

Prema njegovim riječima, u Šargovcu će biti rekonstruisano 900 metara saobraćajnice, a ujedno će biti i urađena i fekalna i oborinska kanalizacija. Vrijednost ove investicije iznosi 954.000 KM.

Istovremeno, u ovoj godini slijedi i nastavak izgradnje Istočnog tranzita, od Krfske ulice do Ulice Gavrila Principa u Obilićevu, u vrijednosti 1,35 miliona KM. Ovaj projekat, od izuzetnog značaja za protok saobraćaja u gradu, biće realizovan u saradnji sa Putevima RS, a do kraja ovog mjeseca biće raspisana javna nabavka za izvođača radova na ovoj dionici.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve
Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve

U Obilićevu će, takođe, u neposrednoj blizini ove dionice, ove godine biti izgrađen trotoar na novoizgrađenom dijelu Istočnog tranzita, koji je pušten u saobraćaj prošle godine, a Grad će ove poslove izdvojiti 310.000 KM. Takođe, biciklisti i pješaci će dobiti nove staze na potezu od „Euro benc“ pumpe do Rebrovačke crkve, a staza će biti izgrađena između drvoreda. Vrijednost ovog projekta iznosi 350.000 KM. Takođe, pješačka staza će biti izgrađena i u veoma frekventnoj Ulici Milana Rakića u Boriku, za što će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 180.000 KM.

Uporedo s tim, u Odjeljenju za saobraćaj i puteve za ovu godinu planiraju nastavak uređenja centralne pješačke zone, koja je započela rekonstrukcijom popularnog „Parkića“.

– Radi se o nastavku ovog projekta, odnosno drugoj fazi izgradnje pješačke staze u Ulici bana Milosavljevića. Za nastavak ovog proejkta potrebno nam je 1,2 miliona KM kako bi mogli nastaviti popločavanje centralne gradske zone granitom – rekao je Sandić.

Što se tiče mostova, u ovoj godini nas očekuje završetak radova na izgradnji novog Zelenog mosta ali i početak izgradnje novog mosta u Toplicama.

– Procijenjena vrijednost novog mosta u Toplicama iznosi oko dva miliona KM, a očekujemo da kroz dodatni budžetski zahtjev budu odobrena sredstva i da u maju krenemo sa javnom nabavkom, a u međuvremenu ćemo rješavati imovinsko-pravne odnose i raditi na izradi projektne dokumentacije – ističe Sandić.

Kružne raskrsnice

Banja Luka će u ovoj godini, između ostalog, dobiti i nove kružne raskrsnice, a već početkom ovog mjeseca očekuje se otvaranje ponuda za izvođača radova za izgradnju kružnog toka na Laušu, kod restorana „Sirano“. Očekuje se da bi izgradnja ovog kružnog toka, zavisno od tenderske procedure, trebalo da počne na proljeće.

Pored ovoga, „Putevima“ će biti ponuđena saradnja na izgradnji još tri veća kružna toka na području grada.

– Radi se o planiranoj izgradnji kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljića kod „Lesnine“, što je veoma važno saobraćajno čvorište. Očekujemo da sa „Putevima RS“ potpišemo i sporazum o ovome. Dalje, planiramo izgradnju i kružne raskrsnice na ukrštanju Bulevara Milutina Milankovića i Ulice knjaza Miloša, vrijednosti oko 600.000 KM, te kružne raskrsnice kod „Hiperkorta“ u Lazarevu na ukrštanju magistralnog puta M4 i Ulice Branka Popovića – rekao je Sandić.

U planu Odjeljenja za saobraćaj i puteve je i izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Solunske i Isaije Mitrovića, vrijednosti 350.000 KM.

– Tu ćemo morati uraditi izmjenu regulacionog plana kako bismo mogli pokrenuti javnu nabavku. Tu je i kružna raskrsnica na ukrštanju ulica Mladena Stojanovića i Trive Amelice i kružna raskrsnica Cara Lazara – Krfska ulica, gdje ćemo ovaj posao raditi u povoljnijoj varijanti koja podrazumijeva montažne elemente – zaključio je Sandić.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
Goran
5 godina prije

Ko je donio odluku da se sanacija ulice Davida Štrbca započne početkom decembra?

Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!