Društvo

Psi lutalice dobijaju dom: Na pomolu rješavanje dugogodišnjeg problema u Banjaluci

Azil za pse lutalice bi do kraja ove godine trebao biti premješten iz Ramića na novu lokaciju u Motikama.
Prihvatilište za napuštene pse u Ramićima je privremeno sklonište napravljeno pored deponije i već dugo ima problema sa nedostatkom prostora za smještaj životinja bez nadzora.

Prije više od deset godina pokrenut je postupak izgradnje novog azila i određena je nova lokacija u Motikama, ali konkretna realizacija je od tada na čekanju i ovo bi bio prvi konkretni korak gradskih vlasti ka rješavanju tog pitanja.

Loading...

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da bi novi azil trebao da se prostire na devet dunuma zemlje na samom kraju ovog naselja kod ulice Čelanovački put.

– Grad je od Vlade RS dobio 20 kontejenera i njih ćemo postaviti na novoj lokaciji i koristiti za potrebe novog azila. Na proljeće planiramo početi sa radovima. Trebamo ograditi taj prostor, dovesti vodu i napraviti temelje na koje ćemo postaviti te kontejnere – kazao je Bilčar i dodao da je cilj da sve bude spremno do kraja 2019.godine.

Naglasio je će se kroz ovaj projekat obezbjediti između ostalog bolji uslovi za smještaj lutalica.

– Azil u Ramićima je neuslovan i premali za potrebe na terenu, jer ima kapacitet za smještaj do 100 pasa. Na novoj lokaciji imaćemo mogućnost da se pobrinemo za dva puta više životinja, odnosno biće mjesta za njih između 200 i 250 –naveo je Bilčar.

Kazao je da će pored toga preseljenjem azil pomjeriti iz naseljenog mjesta.
– Na novoj lokaciji nema u blizini kuća tako da lavež pasa ni neprijatni mirisi neće nikome smetati – rekao je Bilčar.

Da u gradu postoji pojava velikog broja pasa lutalica više puta su priznale nadležne službe koje ističu da su uzrok nesavjesni vlasnici koji napuštaju svoje ljubimce.

U Ramićma se napuštenim psima pruža veterinarska zaštita i te životinje zainteresovani građani mogu udomiti. Ti psi, koji se daju na usvajanje prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Pored smještaja lutalica u azil Grad sarađuje sa nevladinim sektorom koji je posvećen kontroli rasta populacije pasa putem sterilizacije a koji pored toga rade na prevenciji pojave ovog fenomena kroz rad sa njamlađima. Organizacija „Dogs Trust“ BIH od 2015.godine finansira i provodi edukaciju učenika osnovnih škola a teme su vezane za držanje i brigu o psima. Prema njihovim podacima, tokom protekle tri školske godine, 23.697 učenika je učestvovalo u ovoj edukaciji, a do novembra prošle godine izvršena je sterilizacija 814 uličnih i 138 vlasničkih pasa. Prema najavama Odjeljenja za komunalne poslove ta saradnje bi trebala biti nastavljena i u 2019. godini.

S druge strane iz udruženja za zaštitu životinja u Banjaluci poručuju već duže vreme da, osim nepostojanja adekvatne lokacije za zbrinjavanje napuštenih pasa, nema ni sistemskog riješenja problema.

Poručuju da nema vizije kako da se psi iz azila udome, niti promocije udomljavanja, sistemske sterilizacije i obaveznog čipovanja životinja.

Privatne inicijative
Pored gradskog azila o psima bez doma u Banjaluci se već devet godina brine i udruženje Kerber. Prostor koji oni imaju na raspolaganju omogućava im smeštaj oko 20 lutalica i ti kapaciteti su uvek popunjeni.

Izvor
Srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!