Društvo

Mora se očuvati snaga i dignitet Srpske pravoslavne crkve

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da predstavnici Srba u regionu moraju raditi da se na ovim prostorima očuva dignitet i snaga Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona, Dodik je u obraćanju novinarima podsjetio na događanja u Crnoj Gori u odnosu prema SPC, kao i na uzurpiranu crkvenu imovinu u Sarajevu.

On je ukazao i na negativan odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori o čemu je danas obaviješten na sastanku u Beogradu.

“Mi želimo da se očuva mir, Srbi tome teže, mi ne želimo konflikte. U BiH želimo da izgradimo ustavnu poziciju srpskog naroda i Republike Srpske. Nama je Republika Srpska sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija je sinonim za naš život”, rekao je Dodik.

On je dodao da su svi predstavnici Srba zagledani u Srbiju, te je zahvalio Vučiću što je na Badnji dan okupio predstavnike Srba iz regiona.

“Nema boljeg dana od Božića da se okupimo i razgovaramo”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su danas saslušali predstavnika Srba iz regiona sa kakvim problemima se suočavaju, te da je karakteristika sastanka da su svi jasno stavili do znanja da je mir i stabilnost od prioritetnog značaja.

“Sa Republikom Srpskom i BiH imamo veoma bliske odnose, BiH je jedan od ključnih trgovinskih partnera, ali i Crna Gora i Makedonija, pa i Hrvatska i sve te zemlje su od izuzetnog značaja za Srbiju, jer su to prostori gde možemo da plasiramo našu robu”, istakao je Vučić.

Vučić i Dodik čestitali su Badnji dan, Božić i Novu godinu.

Sastanku, kojem je prethodilo unošenje badnjaka u zgradu Predsjedništva na Andrićevom vencu u Beogradu, osim Dodika, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić.

Na sastanku su učestvovali i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković, lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, kao i poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!