Banjaluka

Pokretna biblioteka: Bibliobus vozi knjige do čitalaca širom grada

Bibliobus, specijalizovano vozilo za prevoz knjiga po cijelom gradu, od februara će biti na usluzi Banjalučanima.

Ova pokretna biblioteka sa oko 6.000 naslova obilaziće udaljene krajeve Banjaluke, osnovne škole i knjige bukvalno dovoziti do čitalaca, a što je prava novina na našim prostorima.

Loading...

Pored zanimljivih naslova, biblioteka na točkovima imaće i prostor za čitanje dnevne štampe, internet i dva računarska mjesta.

Bibliobus je inače donacija Osrednje knjižnice “Srečka Vilharja” iz Kopra- Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

– Na ovaj način pružamo mogućnost da knjiga dođe do čitalaca. Svečana predaja Bibliobusa biće 8. februra na Danima kulture u Sloveniji, nakon čega ćemo ovu uslugu predstaviti Banjalučanima.

Za naše podneblje to možda predstavlja novinu, ali zemljama u okruženju je ovakva usluga sasvim normalna i oni već uveliko koriste blagodeti bibliobusa. Bibliobus je vrlo atraktivan za učenike i nastojaćemo da u ponudi imamo potrebne lektire, s obirom da ćemo se fokusirati na posetu osnovnim školama u okolini Banjaluke – najavila je direktorka NUB RS Ljilja Petrović.

Bibliobus će nuditi i različite programske sadržaje, kao što je na primjer karavan sa piscima povodom značajnih datuma.
– U pripremama smo da čitaocima obezbijedimo mogućnost automatske pozajmice, tako da sistem pozajmljivanja knjiga bude identičan kao u centralnoj biblioteci, kao i da naslove mogu da rezervišu putem interneta. Građane ćemo blagovremeno obavijestiti i koja su to stanična mjesta gdje će se zaustavljati Bibliobus i koliko će se tu zadržavati- priča Petrovićeva.

Rekla je da je za početak okvirno dogovoreno 12 mjesta za stajališta.

– Bibliobetka u Kopru ima 87 staničnih mjesta i djeluje i 80 kilometara od centralne ustanove. I mi ćemo težiti da povećamo broj stajališta i posebno u prigradskim naseljima građanima olakšamo da dođu do kvalitetnih naslova- najavila je ona.

Mobilne biblioteke pravu popularnost dostigle su nakon Drugog svjetskog rata. Prvu bibliobusnu službu u bivšoj Jugoslaviji osnovala je 1969. godine Gradska knjižnica Rijeka. U BiH prvi bibliobus dobio je Unsko-sanski kanton 2013. godine.

Ideja stara tri decenije
– Imamo informacije da se još osamdesetih godina prošlog vijeka pričalo o potrebi nabavke bibliobusa u Banjaluci, a uslugu uvodimo 2019. godine- rekla je Ljilja Petrović. Ona je podsjetila i da se u Kopru bibliobus koristi već osam decenija.

Izvor
Srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!