Kultura

Film Lica Lafore prikazan u Vukovaru (FOTO)

Film “Lica Lafore” režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji RTRS-a, predstavljen je i u Vukovaru. Brojna vukovarska publika imala je priliku da vidi potresnu borbu porodice Gajić iz Banjaluke.

Nakon projekcije održana je stručna tribina o temi “Laforina bolest – kako pomoći bolesniku s rijetkom bolesti”. Pored režisera filma učesnici tribine bili su ugledni ljekari iz Hrvatske – dr Davor Bandić, dr Ljerka Šumski, dr Biserka Kovač, dr Zdenka Floršić, dr Nikolina Ljubičić, dr Ahnetka Stjepanović, te dr Vlatka Crnojevac.

Loading...

Učesnici tribine jednoglasno su izrazili divljenje porodici Gajić koje je uradila nemoguće, te dodatno naglasili važnost podizanja društvene svijesti o teškim dječjim bolestima, akcentujući upravo “Lica Lafore” kao primjer angažovanog dokumentarnog filma.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju, a projekciji je prisustvovalo oko 400 građana.

Film “Lica Lafore”, biće dio nastavnog programa srednje škole “Abraham Linkoln” u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Ovaj višestruko nagrađivani film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija “Ionis Pharmaceuticals” u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu, te na AKH klinici u Beču.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.
Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler Јuventusa.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!