Društvo

Josip Grubeša: Dan Republike Srpske je legalan

Prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno je legalno – 9. januar, kazao je danas Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine koji je kao član delegacije Hrvatske demokratske zajednice prisustvovao obilježavanju ovog Dana.

Kako je naglasio Grubeša, nedavno je javno istaknuo kako u BiH postoje tri istine o događanjima tokom 90-tih godina prošlog vijeka i nažalost ”ovo ide samo u prilog toj konstataciji”.

Loading...

‘Reakcije pojedinih medija u povodu proslave Dana Republike Srpske samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni. Jedino tako imamo pravo tražiti da “ti” drugi poštuju naše praznike i da nam ne osporavaju pravo na slavlje. , poručio je ministar pravde BiH i dodao:

– Često se to zanemari i to je slučaj i ovaj put. Republika Srpska postoji i sastavni je dio Bosne i Hercegovine, to je činjenica koja se napokon mora priznati kao takva i dati se pravo njenim građanima, kao i drugim u BiH, da slave svoje praznike bez da se svaki put oko toga pravi medijska hajka”

Potom je naglasio da je obilježavanje ovog Dana u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

”Neistina se često koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. januar proglasio kao neustavan dan za praznik. Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. siječanj.  Pojedini mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnijenje da taj dan samoinicijativno proglase kao „neustavan“, a da ne govorimo kako ignorišu postojanje novog Zakona kojim je ovo pitanje uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno legalno, 9. januar”, dodao je on.

Obilježavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH, zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan, naglasio je Grubeša.

‘Iskorišten da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uslova za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vrijeđa niti nam šteti. Žao mi je sto se pojedini mediji ovako žustro ne bore za provođenje drugih odluka Ustavnog suda, bez da se mijenja njihova suština i prilagođava političkoj orijentaciji. Možda bi ti mediji, da se bore za provođenje svih odluka Suda, tako natjerali da se odluke donesene, a zanemarene jer nisu u skladu sa političkom retorikom pojedinih političkih opcija u BiH, napokon provedu’‘, zaključio je on.

Podsjećamo, obilježavanje ovog Dana izazvalo je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini i regiji. Događaju je prisustvao ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je, potom, smijenjen.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!