Magazin

Očistite organizam nakon praznične ishrane

Ma koliko uživali u njima, morate priznati da praznici poprilično loše utiču na vaše tijelo, ali to nikako ne znači da po njihovom završetku treba da se upuštate u stroge dijetalne programe.

Naprotiv, drastične dijete odmah nakon perioda obilnog uživanja u hrani mogu donijeti više štete nego koristi.

Tokom praznika u organizam unesemo dosta nezdravih, masnih i prezačinjenih namirnica, alkohola i veliku količinu slatkiša, što znači da se u našem organizmu nakupi dosta štetnih materija.

Veći dio toksina tijelo izbacuje putem znojenja i drugih tjelesnih tečnosti, ali jedan dio se akumulira u tijelu. Nakupljeni toksini mogu biti uzročnici mnogih bolesti, pa je neophodno pročistiti organizam s vremena na vrijeme.

Jetra je izuzetno važan organ u ljudskom tijelu. Ona čisti krv od otrova, pohranjuje vitamine i željezo, razgrađuje hormone i održava stalan nivo glukoze u krvi. Stoga morate da imate spisak namirnica koje provjereno čiste najveću žlijezdu ljudskog tijela od hemijskih zagađivača poput teških lijekova, alkohola i masne hrane.

1. Bijeli luk

Ovaj prirodni antibiotik prepun je sumpora, koji podstiče rad jetrenih enzima i tako pomaže tijelu da izluči otrove. Bijeli luk takođe ima dosta alicina i selena – dva prirodna čistača jetre.

2. Citrusno voće

Limun, limeta i grejpfrut izvrsni su saveznici u procesu čišćenja jetre. Oni sadrže visoke doze vitamina C, koji stimuliše rad jetre. U grejpu se nalazi i spoj glutation – izvrstan čistač najveće žlijezde tijela.

3. Kupus

Slobodno posegnite i za domaćim kupusom jer je ova zeljasta namirnica odlična čistačica jetre. Stoga uživajte u ovoj namirnici – svježoj ili ukiseljenoj na prirodan način.

4. Jabuke

Ne zaboravite na grickanje ovog bogatog izvora pektina i drugih esencijalnih elemenata zaslužnih za izbacivanje otrova iz tijela kroz probavni trakt.

5. Zeleno lisnato povrće

Jedite špinat, blitvu i drugo lisnato povrće bogato hlorofilom jer ono neutrališe teške metale, pesticide i hemikalije koji inače usporavaju rad jetre.

6. Cvekla i mrkva

Pripremite salatu, supu ili ukusan prilog jelu od ovog korjenastog povrća jer je prepuno biljnih flavonida i beta-karotena, koji unapređuju rad jetre.

7. Šparoge

Uživajte u šparogama! Ovo povrće odličan je pokretač probave, a sadrži tvari idealne za prirodnu detoksikaciju organizma, posebno jetre i bubrega.

8. Orasi

Jedite orahe jer ovi plodovi sadrže aminokiseline koje pomažu jetri da se riješi amonijaka. Ovi orašasti plodovi bogati su i dobro znanim jetrenim pomoćnicima – glutationom te omega-3 masnim kiselinama.

9. Maslinovo ulje

Ne odričite se masnoća, ali birajte one zdrave izvore poput maslinovog ulja, koji tijelu osiguravaju tekuću bazu za apsorpciju štetnih tvari u tijelu te njihovo izbacivanje iz organizma.

10. Zeleni čaj

S vremena na vrijeme priuštite tijelu čišćenje pomoću šoljice zelenog čaja. Taj zdravi napitak prepun je antioksidansa koji jačaju imunitet i štite ga od raznih bolesti.

Ove godine probajte potpuno drugačiji i zdraviji pristup oporavku organizma

Jedite zeleno povrće

Zeleno povrće je bogato nutrijentima koji podstiču rad jetre i na taj način pomažu organizmu da se riješi težine koja vam je ostala nakon praznika.

Neka barem polovina vašeg tanjira sadrži “zeleniš” uz svaki obrok. Odličan izbor zelenog povrća su špinat, kelj, rukola, blitva, brokula, raštika.

Povećajte unos vlakana

Hrana bogata vlaknima pospješuje prirodnu detoksikaciju organizma.

Vlakna takođe održavaju balans šećera u krvi, smanjujući nadutost i glad. Hrana poput zobi, smeđe riže, svježeg voća i povrća je puna vlakana koji dobro utiču na probavu.

Izbjegavajte mliječne proizvode

Proizvodi poput mlijeka i sira su poprilično teški za probavu i proizvodnju pljuvačke.

Umjesto da vam olakša, ova hrana vam uglavnom otežava probavu i napreže organizam. Takođe, mliječni proizvodi stvaraju dodatnu kiselinu i neko vrijeme nakon praznika se trudite da ih što manje konzumirate.

Dan započnite zdravim zelenim šejkom

Potrebni sastojci:

  • 2 šolje kelja
  • 2 šolje špinata
  • 1/3 krastavca
  • ½ jabuke
  • komadić svježeg đumbira
  • 1 zamrznuta banana
  • 3 kašike sjemenki konoplje
  • sok od pola limuna
  • 3 šolje vode

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sok bez komadića. Od ove količine dobićete dvije velike čaše soka dovoljne za dnevne potrebe. Za najbolji učinak jednu čašu popijte odmah nakon buđenja, a drugu oko tri sata poslijepodne.

Sljedeći simptomi vas upozoravaju da vam je potrebna detoksikacija:

  1. 1. Ubrzano zamaranje i problem sa koncentracijom,
  2. 2. Raspoloženje vam varira i depresivni ste,
  3. 3. Imate loš zadah i pojačano znojenje neprijatnog mirisa,
  4. 4. Prehlađeni ste,
  5. 5. Nokti su vam skloni listanju i lomljenju,
  6. 6. Nemate redovnu stolicu i lako dobijate na težini.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!