Društvo

RODITELJI PREPUŠTENI SEBI Za djecu bez sluha NEMA NOVCA za umjetno uho

Djeca sa teško oštećenim sluhom mogu u Republici Srpskoj da dobiju potrebnu ljekarsku pomoć i ugrade „umjetno uho“, ali samo ako i njihovi roditelji mogu da priušte ovaj skupi mali aparat.

Operacija ugradnje ovog implanta već 15 godina se uspješno radi u Univerzitetskom-kliničkom centru RS, a pravovremena ugradnja mališanima omogućava da već poslije dva mjeseca od operacije čuju prvi zvuk.

Za roditelje djece koja imaju ove probleme, međutim, to je slaba utjeha. Za mnoge od njih nabavka i održavanje tog aparata je velika prepreka, jer koštaju od 30 do 40 hiljada maraka, a zdravstveno osiguranje u RS ne pokriva tu nabavku. Mada ovaj implant pomaže većini djece i da razvijaju govor, te pohađaju školu, ove porodice nemaju sistemsku podršku. Neke od njih su čak prebacivale osiguranje i operacije uradili u Tuzli, jer su tamošnji zavodi zdravstvenog osiguranja to finansirali.

Loading...

Propala obećanja

U Srpskoj je Fond zdravstvenog osiguranja nabavku kohlearnog implanta finansirao svega nekoliko godina, a nakon što je na ovaj problem pažnju skrenula Fondacija „Pobjedimo tišinu“, koju je vodila specijalista otorinolaringologije i Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC RS Sanja Špirić. Ta Fondacija je nekoliko godina prikupljala novac za nabavku ovih pomagala, a nakon što su nadležni u RS obećali da će oni dalje obezbjeđivati novac, prestala je sa radom. Međutim, dvije-tri godine kasnije prestalo je i finansiranje iz Fonda.

Udruženje roditelja djece sa kohlearnim implantom „Čujem-govorim“ iz Banjaluke zbog toga se prije tri godine obratilo i Ustavnom sudu RS, tražeći da se pokrene postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti pravilnika o pravima iz zdravstvene zaštite koji je Fond usvojio 2011. godine, a po kojem više nisu finansirali ovo sredstvo.

“Ne liječi, već pomaže”

Ustavni sud je, međutim, odbio njihov zahtjev, a Upravni odbor Fonda je tada, između ostalog, obrazložio da se ugradnjom “umjetnog uha” osiguranik ne liječi, već se samo poboljšava kvalitet života, zbog čega ga nisu uvrstili ni u tadašnji pravilnik. Iz Fonda sada podsjećaju da već duže od šest godina ne finansiraju kohlearne implante.

– Ranije smo učestvovali u finansiranju ovog pomagala u okviru projekta Fondacije „Pobjedimo tišinu“ u skladu sa našim finansijskim mogućnostima – kažu u Fondu, te dodaju da nastoje da u okviru raspoloživih sredstava i odgovornom politikom u zdravstveni sistem uvode nova prava iz zdravstvenog osiguranja i da je za sve to važno da se doprinosi za zdravstveno osiguranje redovno uplaćuju.

Pregovori

U Univerzitetskom kliničkom centru RS nadaju se, međutim, da će uspjeti da riješe pitanje finansiranja ovog medicinskog pomagala, a o tome, kažu, trenutno pregovaraju sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

– Do sada su ugrađena 64 implanta sa odličnim rezultatima. Trenutno je za ovu godinu planirano dvoje djece za ugradnju kohlearnih implanta – navode u ovoj ustanovi.

Većina od 64 operisanih u UKC RS bila su djeca, a ovaj implant je ugrađen i kod nekoliko odraslih osoba. Prethodna operacija urađena je prošle godine.

Zahtjevno održavanje

Po svedočenju roditelja djece koja imaju umjetno uho, ni njihovo održavanje nije jednostavno i jeftino. Kvarovi dijelova su velika glavobolja. Samo kabl za implant koji se, kažu roditelji, može pokvariti i više puta u mjesecu, košta oko 70 evra, a baterije treba kupovati svaka tri dana.

Kohlearni implant je sistem koji se sastoji od dva dijela međusobno povezana magnetom. Unutrašnji implant provodi električne signale do slušnog nerva, a vanjski audio procesor snima zvuk iz okoline i obrađuje ga na osnovu programa koji je aktivan.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!