Društvo

Usora u porastu, Spreča u padu

DOBOJ – Vodostaj bujičnih potoka i rječica mogao bi da ugrozi pojedina naselja na području grada Doboja ukoliko se ostvari prognoza hidrometeorologa i Doboj i okolinu zahvate obilne padavine.

“Sve zavisi opet od količine i koje će zahvatiti dijelove. A iz prethodnog perioda imali s o priliku da vidimo da to su rječice u Paklenici, Trbuku, rijeka Lukavica, u Grapskoj potok i eventualno u naselju Miljkovac i Makljenovac zbog suženosti korita (potok Lijesanj i Usora), usljed velikih ekstremnih padavina, može se desiti da u gornjem dijelu izlije”, kazao je Miroslav Milošević, načelnik Odjeljenja civilne zaštite u GU Doboj.

Vodostaj rijeke Bosne je u plusu 15 centimetara, ali građani, kažu u CZ, nemaju razloga za brigu jer se na nivou od plus 300 cm uvodi dežurstvo i oprez, na 450 cm kreće odbrana od popala, a tek na 600 cm je Doboj ugrožen od rijeke Bosne.

“Rijeka Spreča u odnosu na prethodne dane ima tendenciju pada, rijeka Usora ima blagi porast, ali što se tiče rijeke Bosne i opasnosti za sada nijedan parametar ne ukazuje da bi moglo doći do izlijevanja, tj. građani nemaju potrebe za zabrnitošću kada je u pitanju rijeka Bosna”, izjavio je Milošević, te dodao da Dobojlijama ne prijezi opasnost ni od potoka Liješanj koji je prije pet godina predstavljao veliki problem.

“Potok Liješanj je u granicama normale i on ne predstavlja (opasnost). On je u toku 2018. detaljno pročišćen i očišćeno je korito, tako da profil svim svojim gabaritima može da primi kolčinu vode”, kaže Milošević.

Vreće za punjenje pijeskom kojih na stanju ima 50.000 nisu punjene, navode u Civilnoj zaštiti, ali su spremne, na dohvat su ruke kao i mašina koja bi ih u slučaju potrebe punila.

Sanja Čakarević

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!