Magazin

Ni kralj nije imun: Henri VI imao “pomoćnika” u krevetu

Više od 500 godina je prošlo otkako je umro britanski kralj Henri VI (1421-1471), a ugledni britanski dnevnik “Gardijan” je sada objavio vijest da su otkriveni dokumenti iz kojih se vidi da je on svoj bračni krevet dijelio sa komornikom – vojvodom od Safolka.

Loading...

Naime, istoričarka Loren Džonson je tokom istraživanja arhivske građe i svih dokumenata koja su se odnosila na kralja Henrija VI, posljednjeg iz dinastije Lankastera, otkrila da kralj u spavaćoj sobi sa suprugom Margaretom od Anžuja, nije bio sam.

Henri je bio izuzetno pobožan, stidljiv i povučen i pouzdano se znalo da je u brak ušao nevin, a sada je nađen dokument u kome piše da kraljevski par nije bio sam kada su odlazili na spavanje.

Kralj i njegova supruga su se osam godina trudili da dobiju dijete jer je Lankasterima bio potreban nasljednik prestola i kada se sin konačno rodio na dvoru su kružili glasovi da ga nije začeo Henri, već neki od njegovih bliskih prijatelja koji su ga redovno pratili u bračnu postelju.

Loren Džonson je kazala novinaru Obzervera da se tako nešto nije praktikovalo i da to ukazuje na sterilitet vladara kome nisu pomogle “instukcije” iskusnih prijatelja. U dokumentu koji pominje ove posjete kraljici “udvoje”, prema riječima Džonsonove, ne navodi se da li kralj nije znao ili htio da uradi što se od njega očekivalo, što bi bio siguran dokaz da princu Edvardu nije bio biološki otac.

Prva kraljevska bračna noć konzumirana je pred publikom i taj običaj je u Engleskoj uveden, prema sačuvanim spisima, prvi put 1420. godine, kada se oženio Henri V, otac Henrija VI. Mladenci su tada dobili da popiju pehar vina i sveštenik je blagoslovio krevet.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!