Društvo

Trivić: Primarni cilj – dualno obrazovanje

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva resornog ministarstva stvaranje uslova za uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno povezivanje učenika srednjih stručnih i tehničkih škola sa potrebama tržišta rada.

Trivićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore, Zavoda za zapošljavanje, te Sindikata obrazovanja, nauke i kulture rekla da je dogovoreno da se u vrlo kratkom periodu dobiju konkretni pokazatelji sa terena kakve su potrebe privrednih subjekata za radnicima, kako bi Ministarstvo moglo da kreira upisne politike za srednje obrazovanje.

“Uradićemo i analize kojima ćemo utvrditi koja su to zanimanja iščezla, a koja su to zanimanja budućnosti, kako bismo učenike srednjih škola po završetku školovanja uključili u privredu”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da će kroz upisnu politiku biti definisana i učenička praksa u srednjim tehničkim i stručnim školama, koja bi podrazumijevala da učenici u prvom razredu imaju minimalnu praksu u privrednim subjektima, gdje će sticati konkretna znanja.

“Plan nam je da u ovoj godini radimo i pripreme za reformu osnovnog obrazovanja, kako bismo definisali šta je to što osnovci treba ili ne traba da uče”, rekla je Trivićeva.

Ona je ocijenila da je neophodno stvoriti uslove kako bi se povećale plate u realnom sektoru, te da se na taj način stane u kraj odlasku ljudi u inostranstvo radi zapošljavanja zbog boljih uslova, ne samo rada, nego i života.

“Ne treba zaboraviti ni da su plate u EU usklađene sa standardom života u tim zemljama, koji je mnogo viši nego u Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva.

Direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić istakla je da je neophodno podići svijest društva o važnosti sagledavanja potreba tržišta rada, te perspektive zapošljavanja, kako bi se srušile i zablude o pojedinim zanimanjima.

“Nove tehnologije napreduju, te zanimanja na koje se nekada gledalo sa podozrenjem, sada se obavljaju u sasvim drugim uslovima, te je potrebno to predočiti i roditeljima i đacima još od osnovne škole, ali i stvoriti dobre uslove za rad u realnom sektoru, kako bi bio atraktivan i u smislu zarada, ali i napretka procesa i zanimanja”, rekla je Ristićeva.

Ona je navela da je za privlačenje invistitora potrebno da društvo kroz reformske procese bude okrenuto ka industrijama koje imaju rast i da prema tome budu kreirane upisne politike.

Zamjenik direktora Zavoda za zapošljavanje Gordana Latinović poručila je da će ova institucija dati puni doprinos za povezivanje oblasti obrazovanja i tržišta rada.

“Veliki značaj ima i to što se problem zapošljavanja sveo na lokalni nivo, te samim tim acionim planom zapošljavanja za ovu godinu akcenat će biti stavljen na formiranje lokalnih savjeta za zapošljavanje i obrazovanje”, rekla je Latinovićeva.

Ona je pojasnila da će se na taj način usklađivati ponuda i potražnja na lokalnom nivou, a samim tim će se omogućiti usklađivanje na republičkom nivou.

Latinovićeva je navela da na evidenciji Zavoda najviše ima lica kvalifikovane rade snage u okviru svih zanimanja i struka, zatim lica sa srednjom stručnom spremom ekonomske škole i gimnazije i poljoprivredni tehničari, a u okviru visoke stručne spreme to su pravnici i ekonomisti.

“Najveća potražnja je za licima koja su završila informacione tehnologije, dok profesora matematike i fizike nema na evidenciji”, rekla je Latinovićeva.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da će Unija podržati projekat dualnog obrazovanja tako što će sa Ministarstvom raditi na opremanju odjeljenja u školama najmodernijom opremom.

“Sa druge strane očekujemo da će te naknade koje budemo isplaćivali učenicima biti sve manje i manje oporezive, to jeste da na svaki način našu djecu što ranije uvedemo u proces rada”, rekao je Aćić.

On je istakao da je interesu svih da prosječna plata u Republici Srpskoj bude 1.000 KM.

“Vjerujem da u narednom periodu možemo svi zajedno doći do te cifre, a prije toga da smanjimo oporezivanje rada na nivo iz 2008. godine, te da povećamo produktivnost rada”, rekao je Aćić.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!