Banjaluka

U Banjaluci planirano osnivanje muzeja grada

Muzej grada, čije je osnivanje planirano Strategijom razvoja kulture grada 2018-2028, trebalo bi da bude smješten u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

U Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku kažu da se u Strategiji razvoja kulture grada, u dijelu koji se odnosi na razvijanje kulturnog sistema kroz nove forme djelovanja i organizacije postojeće infrastrukture, navodi da je planirano uspostavljanje muzeja grada, sa programskim aktivnostima i depadansima koji joj po funkciji pripadaju.

Loading...

Ističe se da grad ima značajnih arheoloških potencijala koji još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri istraženi.

“Muzej grada bi bio institucija od posebnog značaja za objedinjavanje različitih multietničkih i multikulturalnih aspekata grada kao specifične kulturne sredine”, kazali su u tom odjeljenju.

Ovaj projekat je dugoročnog karaktera i potrebno je uraditi niz proceduralnih koraka, od mapiranja potencijalne lokacije, izrade elaborata do pozicioniranje novog kompleksnog muzeja kao gradske institucije.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku
Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku

U fokusu ove institucije biće predstavljena istorija grada od najranijih vremena do danas kroz sve grane muzejskih oblasti: arheologiju, etnologiju, istoriju, istoriju umjetnosti, nematerijalnu kulturnu baštinu, industrijsku baštinu, prirodnu baštinu, gastronomiju i druge oblasti.

TOBL

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da bi se na značajnijim arheološkim lokalitetima mogli izgraditi i arheološki parkovi prilagođeni obrazovnim i turističkim potrebama.

“Grad još uvijek nema pravi arheološki park, ali se nadam da će određene investicije ići u tom smjeru. Tvrđava Kastel je jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u gradu, a pored nje tu je lokalitet Hanište u kojem je i nalazište još iz doba neolita”, kazao je Šukalo.

Mladen Šukalo
Mladen Šukalo

Dodao je da za realizaciju ove ideje mogu biti značajni manji arheološki parkovi u Srpskim Toplicama, ali i drugi parkovi u okruženju.

Izvor
NN / Biljana Popović, Nemanja Vukojević
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!