Politika

Detalji Putinove posjete: Ruski predsjednik sa MIG-ovima slijeće u Beograd

Vladimir Putin danas će biti gost srpske prijestonice, zbog čega se u glavnom gradu očekuje “opsadno stanje”. Dolazak predsjednika Rusije očekuje se oko podneva, nako čega je planiran svečani doček ispred Palate pravde, a potom i susreti sa srpskim zvaničnicima, svečani prijem i na kraju obraćanje okupljenim građanima ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Beograđani danas već od prijepodnevnih časova mogu da očekuju saobraćajne gužve, izmjene na linijama gradskog prevoza, pa čak i zabranu prolaska pojedinim ulicama ukoliko se “poklope” sa Putinovom trasom. Nadlijetanje helikopterima, snajperisti na zgradama, policajci na svakom ćošku, biće danas sasvim normalni prizori na ulicama.

Loading...

Kako i kada stiže

Iako se tačna satnica sutrašnje posjete iz bezbjednosnih razloga ne zna, očekivanja su da će Putinov “ljušin” oko podneva sletjeti u Beograd. Njega će iz Moskve pratiti tamošnji vojni avioni, ali će ga po ulasku u srpski prostor “preuzeti” MIG-ovi koji će da dopratiti do beogradskog aerodroma.

Tu će ga sačekati njegov automobil “aurus senat”, koga zovu i “zvijer”, i kojim će se voziti tokom posjete. U njegovom neposrednom okruženju biće pedesetak pripadnika ruske Federalne službe obezbjeđenja, i još oko 200 koji su angažovani na njegovoj bezbjednosti.

Međutim, o njegovoj bezbjednosti brinuće i srpska vojska i policija, a prema nezvaničnim najavama riječ je o oko 7.000 ljudi. Procjena je da će Putin imati najmanje tri prstena obezbjeđenja, koji će “pokrivati” njegovo kretanje što sa zemlje, što iz vazduha.

Sa aerodroma na groblje

Ruskog predsjednika će na aerodromu dočekati srpski kolega Aleksandar Vučić. Njih dvojca će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence, kao i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Posle toga Putinu će, uoči zvaničnih razgovora, ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček. Putin će tu imati priliku da obiđe izložbu Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918“. godine.

Saobraćaj “u blokadi”

Iako je trasa kretanja ruskog predsjednika tajna, ipak je poznato koji će dijelovi grada biti potpuno blokirani, ali i gdje će biti izmjena u saobraćaju.

To su, najprije, autoput od aerodroma “Nikola Tesla”, kao i potez oko Palate “Srbija”, koji će u nekoliko navrata biti potpuno zatvarani, na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju oni koji tog dana planiraju da putuju iz beogradske vazdušne luke.

Osim prijema u Palati “Srbija”, najavljeno je da će ruski predsjednik posjetiti, i to direktno sa aerodroma, Groblje oslobodilaca Beograda, što znači da će saobraćaj sigurno biti zaustavljen na potezu od Vukovog spomenika do Bogoslovije, ali i kroz centar grada kuda delegacija bude prolazila.

Konačno, glavni događaj predviđen je kod Hrama Svetog Save, a predsjednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin trebalo bi, kako saznaje Blic, da se obrate na ovom mjestu okupljenima oko 18 časova, tako da je vrlo izvjesno da će tada biti zatvoren kompletan potez od Autokomande do Slavije.

Putin poručio: Nastavljamo isporuku oružja

Uoči dolaska u Srbiju, Putin je dao i nekoliko intervjua domaćim medijima, u kojima je, između ostalog, poručio da njegova zemlja pomaže jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije i da će to nastaviti da radi i u budućnosti.

– Visoko cijenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu očuvanja neutralnosti zemlje. Istovremeno, već mnogo godina pomažemo jačanju, odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehničku saradnju – rekao je Putin za Novosti.

On je naglasio da su bilateralne veze Srbije i Rusije u usponu u svim sferama, da se povećava robna razmjena, a da su ruska ulaganja u srpsku privredu premašila iznos od četiri milijarde dolara.

Potpisivanje sporazuma

Prilikom posjete ruskog predsjednika Srbiji, srpske i ruske vlasti potpisaće 21 sporazum o saradnji u najrazličitijim oblastima, od kulture, preko infrastrukture, pa sve do korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe i to sa “Roskosmosom”.

Među njima su ugovori i sporazumi o rekonstrukciji “Đerdapa 2”, gasnog skladišta “Banatski dvor”, saradnji između ruskih i srpskog univerziteta…

Inače, sa Putinom će ovog puta u delegaciji biti ministri trgovine i rada Denis Manturov i Maksim Topilin, ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Rusije Konstantin Noskov, kao i generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov.

U delegaciji će biti i šef Fonda “Skolkovo”, bivši potpredsjednik vlade Arkadij Dvorkovič, generalni direktor “Ruskih željeznica” Oleg Belozjorov, kao i ali i rektori tri velika univerziteta s kojima će biti potpisani sporazumi.

Očekivano, u delegaciji će biti i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Šetnja do Hrama svetog Save

Nakon oficijelnog dela, dočeka i sastanaka predsjednika i delegacija, u planu je šetnja građana od Palate “Albanija” do Hrama svetog Save, gdje bi dvojica predsjednika trebalo da de obrate okupljenima. Rusija je inače finansijski pomogla ukrašavanje ioslikavanje Hrama.

Odlazak iz Srbije

Nakon obilaska Hrama, po Putina ponovo dolazi njegov specijalni automobil, koji ga vozi na aerodrom, a potom nazad u Moskvu. Ovom prilikom, on najverovatnije neće prespavati u Srbiji, iako se spekulisalo da bi to možda moglo da se desi.

Izvor
Blic.rs
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!