Nauka i tehnologija

Potpuno pomračenje Mjeseca u ponedjeljak u zoru

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima dogodiće se potpuno pomračenje Mjeseca, koje nastaje kad Mjesec uđe cijeli u Zemljinu sjenu, pri čemu poprima crveno-smeđu boju.

Pomračina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomračinom Mjeseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu; kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu, to je djelomična pomračina, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, to se naziva pomračina u polusjeni.

Loading...

Za vrijeme potpune pomračine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Početak ulaska Mjeseca u polusjenu iz Republike Srpske je vidljiv u 3,36 sati; početak djelomične pomračine u 4,33 sati, početak potpune pomračine u 5,41 sati, maksimum pomračine je vidljiv u 6,12 sati, kraj potpune pomračine je u 6,43 sati i zalazak Mjeseca je u 7,41 sati, navodi se u priopštenju.

Ova pomračina mjeseca biće jedina potpuna u 2019. i bit će vidljiva s čitave zapadne hemisfere, Evrope i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo promatrati nekih 2,8 milijardi ljudi u svijetu.

Najbolje će se vidjeti iz Sjeverne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomračina dogoditi tokom “supermjeseca” kada je Mjesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svjetlijim.

Izvor
N1
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!