Nauka i tehnologija

Potpuno pomračenje Mjeseca u ponedjeljak u zoru

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima dogodiće se potpuno pomračenje Mjeseca, koje nastaje kad Mjesec uđe cijeli u Zemljinu sjenu, pri čemu poprima crveno-smeđu boju.

Pomračina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomračinom Mjeseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu; kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu, to je djelomična pomračina, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, to se naziva pomračina u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomračine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Početak ulaska Mjeseca u polusjenu iz Republike Srpske je vidljiv u 3,36 sati; početak djelomične pomračine u 4,33 sati, početak potpune pomračine u 5,41 sati, maksimum pomračine je vidljiv u 6,12 sati, kraj potpune pomračine je u 6,43 sati i zalazak Mjeseca je u 7,41 sati, navodi se u priopštenju.

Ova pomračina mjeseca biće jedina potpuna u 2019. i bit će vidljiva s čitave zapadne hemisfere, Evrope i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo promatrati nekih 2,8 milijardi ljudi u svijetu.

Najbolje će se vidjeti iz Sjeverne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomračina dogoditi tokom “supermjeseca” kada je Mjesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svjetlijim.

Izvor
N1
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!