Privreda

Poreska uprava RS u 2018. otpisala ogroman novac: Stečaj pojeo 60 miliona

Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u 2018. godini 63,1 milion KM potraživanja, od čega se na preduzeća u kojima je okončan stečajni postupak odnosi 60,5 miliona KM, a 2,6 miliona KM predstavlja razliku duga koji je otpisan na osnovu zastare.

Polovina ukupnog duga otpada na pet preduzeća, od čega je najveći otpisani iznos Akcionarskom društvu “Balkal” Banjaluka, i to 16.458.818 KM.

Loading...

Dalje slijede FAMOS Fabrika “Koran” Pale sa otpisanih 9,2 miliona KM, zatim “God-promet” iz Srpca 1,54 miliona KM, AD “Kovnica” iz Bileće 1,35 miliona KM te “Inženjering” iz Banjaluke, kojem je nakon okončanog stečaja otpisano 938.903 KM.

“Nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i isto postane pravosnažno, Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika”, pojašnjavaju u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Ukupan iznos otpisanih potraživanja manji je za deset miliona maraka u odnosu na 2017. godinu, kada je otpisano 70,25 miliona KM. Dvije godine ranije, tačnije 2016. godine, Poreska uprava RS otpisala je 107,27 miliona maraka duga. Kada se sve sabere, u pitanju je cifra od oko 240 miliona maraka, a koja nikada neće biti naplaćena.

Radomir Jokić, stečajni upravnik koji je vodio ove postupke u više preduzeća, kaže kako se dug u ranijem periodu gomilao jer Poreska uprava u namjeri da izađe u susret zaposlenima nije dostavljala prijedloge za pokretanje stečajnih postupaka.

“To se radilo iz razloga kako se ne bi stekao utisak da država radnike ostavlja bez radnih mjesta. Vremenom su se i radnici i drugi povjerioci, a prvenstveno Poreska uprava, pomirili s činjenicom da je stečaj ekonomska kategorija i da je neminovnost, te da će sa daleko manje posljedica proći ako na vrijeme pokrenu stečajni postupak”, kaže Jokić.

On kaže kako je Poreska uprava RS po novom Zakonu o stečajnom postupku samo jednim dijelom privilegovana za svoja potraživanja i gdje ima tretman višeg isplatnog reda, ali je takvih postupaka veoma malo i neosjetno u odnosu na raniji zakon, koji se i sada primjenjuje.

“U najvećem broju postupaka javna potraživanja nisu ni u jednom dijelu privilegovana i imaju isti tretman kao i potraživanja drugih povjerilaca u slučaju da nisu obezbijeđena hipotekom”, pojašnjava Jokić.

Dodaje kako je Poreska uprava RS dugo oklijevala da zasniva zakonske hipoteke za svoja potraživanja na imovini stečajnih dužnika, što sada nije slučaj.

“Jedan od razloga je što nisu bili uređeni imovinski odnosi na tim nekretninama, tako da se nije moglo ići s obezbjeđenjem javnih potraživanja”, zaključio je Jokić.

TABELA

Najveći iznos otpisanih potraživanja:

Preduzeće iznos

  1. 1. AD “Balkal” Banjaluka 16.458.818 KM
  2. 2. FAMOS Fabrika “Koran” Pale 9.270.802 KM
  3. 3. D.o.o. “God-promet” Srbac 1.548.658 KM
  4. 4. AD “Kovnica” Bileća 1.355.943 KM
  5. 5. SG “Inženjering” Banjaluka 938.903 KM

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!