Magazin

Veliki pravoslavni praznik: Gluvi pročuju, hromi prohodaju, slijepi prohodaju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici obilježavaju danas praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca.

Istovremeno, u kalendaru SPC danas se slavi i Pećka ikona Presvete Bogorodice. Današnji praznik spomen je na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenijete iz Mire u Bari, gdje i danas počivaju. Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se inače proslavlja 19. decembra.

Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obilježavaju kao preslugu i obrnuto. Iako kalendarski ne pripada ljetu, zbog najčešće lijepog vremena kada “pada” današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Na ovaj datum su sve lađe, gdje god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se uoči praznika često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Hrišćani vjeruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slijepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, upravo je Sveti Nikola povratio vid slijepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom. Tokom vijekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!