Politika

Dodik: Republika Srpske ima elemente države

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da Republika Srpska ima elemente države – teritoriju, stanovništvo i efikasnu vlast.
“Prema svim međunarodnim elementima za klasifikaciju države, to je to”, rekao je Dodik za televiziju N1.

Konstatujući da Republika Srpska nema stolicu u UN, Dodik je naveo da je nemaju ni mnoge države SAD, a Dejtonski sporazum je rađen po uzoru na američki ustav i mnoge procedure odlučivanja i sama konstitucija BiH je prilagođena onome što se vidi u Americi.

Loading...

Dodik je istakao da dejtonska BiH, onako kako je napisano u Ustavu BiH, nije problem za Srbe, ali da je sporna BiH koju su nametnuli visoki predstavnici.

Prema njegovim riječima, BiH je članica UN, ima svoje granice i teritorijalni integritet, a Dejtonskim sporazumom je određeno da ona živi sa unutrašnjom strukturom određenom ustavom koji je aneks tog sporazuma.

Dodik je podsjetio da se, po Ustavu BiH, srpski član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, dok se hrvatski i bošnjački članovi biraju na području Federacije BiH.

“Mi nosimo mandate sa određenog prostora, a čisto poslovnički imamo neke uloge”, rekao je Dodik, navodeći da svoju funkciju u Predsjedništvu BiH doživljava kao tehničko pitanje i da nema neku naročitu emociju prema tome.

Upitan da li je nacionalista, Dodik je odgovorio da je pripadnik srpskog naroda kojeg je taj narod izabrao da brani njegove interese i da to radi vrlo srčano.

“Ne želim nikoga da ga povrijedim, nijedan moj politički potez nije usmjeren na loše Bošnjacima, niti Hrvatima, ali sam spreman da žestoko branim srpske nacionalne interese jer smatram da je to moj zadatak kao izabranog funkcionera tog naroda u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska i srpski narod su opseg onoga što radi onako kako misli da je najbolje.

On je naveo da ima državljanstvo Srbije i da najčešće putuje sa pasošem te zemlje jer se osjeća bolje.

Dodik je rekao da zbog posla predsjedavajućeg Predsjedništva BiH boravi u Sarajevu onoliko koliko je potrebno po protokolu i da se ne zadržava mnogo.

On je naveo da Sarajevo ne osjeća kao svoj grad, ističući da konstelacija odnosa u ovom gradu ne ide u prilog normalizaciji života.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!