Banjaluka

Talić u Verićima: Moramo podržati naše poljoprivrednike!

U posljednjih nekoliko godina,  u Verićima je realizovan niz komunalnih projekata. Od putne infrastrukture preko ambulante porodične medicine sa laboratorijom do društvenog doma. Sada je na redu završetak izgradnje vodovodne mreže.

Postojeći lokalni vodovod već je integrisan u sistem gradskog Vodovoda.  U savjetu Mjesne zajednice Verići već su se obratili gradskom Vodovodu sa prijedlogom rješenja

Loading...

Ići ćemo sa planom da se ovdje uradi jedna pumpna stanica gdje bi se u postojeći lokalni vodovod, u postojeće bazene, upumpavala voda iz gradskog Vodovoda koji je već stigao u selo sa primarnom mrežom.  Tako bi se nadoknadile one količine pitke vode koje nam nedostaju posebno u ljetnim mjesecima. Prema prvim proračunima to nije investicija koja bi puno koštala, a i vodomjeri su već postavljeni.” kaže predsjednik Savjeta MZ Verići Slaviša Vučkovac

O prijedlogu rješenja koji će biti upućen gradskom Vodovodu,  članovi Savjeta ove banjalučke mjesne zajednice  upoznali su i predsjednika Skupštine grada Banjaluka Zorana Talića. On je prilikom današnje posjete Verićima obišao i novoizgrađeni objekat zajedničkih institucija u ovoj mjesnoj zajednici, a posjetio je i Udruženje žena “Verićanke” koje su ga upoznale sa planiranim projektima gdje očekuju  podršku  Skupštine grada I Gradske uprave.

 

Mi gdje god da idemo, mi moramo iz tih naših sredstava da platimo prevoz, da obezbijedimo sredstva. Za sada, uvijek se nađe neko od naših mještana ko će da nam pomogne. Ili to bude neka donacija. Voljeli bi da u Gradskoj upravi imaju malo više sluha za naše projekte, jer se mi trudimo da prezentujemo potkozarske običaje na najbolji mogući način.” kaže Rada Popović, predsjednica UŽ “Verićanke”.

Prvi čovjek gradskog parlamenta obišao je i poljioprivredno gazdinstvo Vinke Savić u Verićima. Vinka se bavi proizvodnjom mlijeka, ima 37 muznih krava i 40 junica. Koristila je i podsticaje iz fondova Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Jedini problem joj je vodosnabdjevanje. Teško je. Ipak kaže da se od poljoprivrede danas u Verićima može pristojno živjeti.

Ja sam u gradu živjela. I došla ovdje. I muž mi je radio vani. Ali moj sin je želio da živimo na selu i ja sam došla ovdje. Sad vi mi recite može li se živjeti ovdje. Pogledajte šta smo mi za dvadeset godina uradili. Za godinu ne možeš ništa, ipak nekoliko godina se mora vrijedno raditi. Ja držim i ovce i svinje i kokoši i plastenik. Sve to držim. Ko hoće da radi, može na selu fino živjeti” kaže Vinka Savić.

Predsjednik gradske skupštine je nakon obilaska Verića, zabilježivši sve ono što su aktuelni problemi ovog kraja, podsjetio na pojedine projekte namijenjene poljoprivrednicima čiju realizaciju zagovara. Od sušara za voće i mini sirana do mlijekomata.

 

Mislim da u ovo primjeri koji trebaju češće ići u javnost. I da svi oni koji se bave poljoprivredom treba da slijede ovakve primjere, kao što je  porodica Savić, da se u njih ugledaju kada je u pitanju proizvodnja hrane i razvoj poljorivrede. Ja sam i ovdje pomenuo nešto što je i ujedno moja želja i volja, da se u gradu Banjaluci, a u skladu sa zakonskim rješenjima, pokuša uspostaviti sistem mlijekomata. Upravo smo čuli da gospođa Vinka Savić proizvede godišnje oko 150 000 litara mlijeka. E sad zamislite da grad Banjaluka obezbijedi mlijekomate kakvi već postoje i u našem okruženju, da ponudi jednu normalnu cijenu, veću od one što nude otkupljivači mlijeka, onda imate situacija da jedno ovakvo gazdisntvo poput ovog porodice Savić itekako može biti održivo, a građani Banjaluke da dobiju kvalitetan domaći proizvod” naglasio je Talić

Delegacija gradskog parlamenta upoznala se i sa prijedlozima poljoprivrednih proizvođača u vezi izmjena pravilnika za dodjelu podsticajnih sredstava te načina raspodjele subvencija kao i o prioritetima Savjeta mjesne zajednice Verići za naredni period.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!