Magazin

Srušen s trona: VW Golf više nije vozilo koje najbolje drži cijenu

Evo koji konkurent odsad bolje drži cijenu kao polovnjak u Njemačkoj

Kompanija Eurotax koja ocjenjuje vrijednosti polovnih vozila svih marki nedavno je ocjenjivala vrijednost polovnih vozila u Njemačkoj u kompaktnoj klasi ili tzv. C segmentu i to u dva razreda: za vozila stara 3 godine i s 50.000 pređenih kilometara i 5 godina stara vozila sa 100.000 pređenih kilometara.

Upoređivali su konkurente s uporedivom opremom i motorima:

Loading...
  • Kia Ceed 1.0 T-GDI Vision (120 KS),
  • VW Golf 1.4 TSI Join (130 KS),
  • Renault Megane TCe 115 GPF Limited (115 KS) i
  • Opel Astra 1.4 Turbo Edition (125 KS).

Nakon tri godine, odnosno 50.000 kilometara, Ceed je u odnosu na cijenu vozila kod kupovine kao novog zadržao 63,3 posto kupovne vrijednosti vozila, što je najviše od sva četiri predstavnika – Golf je zadržao 60,6 posto, Astra 50,1 posto, a Megane 49,5 posto kupovne vrijednosti vozila.

KIA Ceed
KIA Ceed

Dakle, veliko iznenađenje na vrhu, posebno zato što je istraživanje napravljeno u Njemačkoj. S druge strane, nakon pet godina, odnosno 100.000 pređenih kilometara, Ceed je u odnosu na kupovnu cijenu vozila zadržao 44,3 posto vrijednosti vozila, a Golf ipak više – 45,2 posto.

Ostala dva predstavnika poprilično su zaostala: Astra 35,1 posto, a Megane 31,1 posto kupovne vrijednosti vozila. Glavni aduti korejskog kompakta očigledno su presudili najboljem držanju cijene u Njemačkoj nakon tri godine, a to su odlična izrada, suvremen dizajn, vozne osobine i napredne tehnologije.

Izvor
jutarnji.hr
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!