Privreda

Vodovod predlaže povećanje cijene vode

Više cijene vode za 11 feninga po kubnom metru ili oko tri KM po domaćinstvu mjesečno građani mogu očekivati od 1. marta, ukoliko zahtjev “Vodovoda” Gradskoj upravi bude usvojen na zasjedanju Skupštine grada u februaru, potvrdili su u “Vodovodu”.

Zoran Popović, direktor “Vodovoda”, kaže da je povećanje cijena nužno jer Banjaluka ima najjeftiniju vodu u RS i jedini je grad koji ne naplaćuje naknadu za mjerno mjesto.

“‘Vodovod’ je u protekle dvije godine preuzeo sve seoske vodovode na području grada. To je dva miliona maraka dodatnih troškova, a samo troškovi struje prelaze 500.000 KM. Tolike troškove ne možemo pokriti cijenama koje smo dosad imali, stoga ćemo osim viših cijena vode uvesti i naknadu za mjerno mjesto”, objasnio je Popović.

Dodaje da će naknada po mjernom mjestu biti 1,50 KM, a račun jednog prosječnog domaćinstva će biti uvećan za oko tri KM.

“Prosječno domaćinstvo koje potroši oko 15 kubika vode sada plaća račun oko 17 KM, a ubuduće će plaćati oko tri KM više”, kazao je Popović.

Prema izvorima, u Gradskoj upravi imaju razumijevanja za zahtjeve “Vodovoda”, posebno ako se ima u vidu ogromna potreba za gradnjom novih vodovoda, ali konačna odluka o tome da li će biti prihvaćen njihov zahtjev još nije donesena.

“Taj zahtjev se podrobno i iz svih uglova analizira u nadležnim odjeljenjima, svjesni da se radi o veoma osjetljivom socijalnom pitanju. S jedne strane, stoje argumenti ‘Vodovoda’ da se radi o relativno neznatnom poskupljenju od oko tri KM po domaćinstvu, ali i da im je taj novac prijeko potreban kako bi imali dovoljno novca za gradnju novih vodovoda”

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!