Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Rajčević: Srpska crkva kohezivni faktor Srba u rasijanju

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je večeras u Mariboru, da je Srpska pravoslavna crkva vijekovima bila kohezivni faktor za Srbe u rasijanju i jedan od ključnih aktera uspostavljanja prijateljskih i korisnih veza sa prijateljskim narodima.

Rajčević je u obraćanju na svečanom koktelu nakon Svetosavske akademije u Mariboru, povodom obilježavanja 800 godina samostalnosti SPC, istakao da je SPC vijekovima imala važnu ulogu kada je riječ o razvoju i opstanku Srba, brižljivo njegujući srpsku kulturu i duhovnost i doprinoseći međunarodnoj afirmaciji prava Srba van matice.

“SPC je često igrala ključnu ulogu u stvaranju prijateljskih i konstruktivnih odnosa sa zemljama u kojima djeluje, što primjer Slovenije odlično ilustruje”, rekao je Rajčević.

On je podsjetio da je Vlada Srpske prošle godine podržala program obilježavanja osam vijekova samostalnosti SPC putem projekata zaštite pokretne srpske kulturno-istorijske baštine, najavivši da će do 2021. godine podržati projekte restauracije, konzervacije, digitalizacije i naučne obrade starih srpskih rukopisnih štampanih knjiga i pravoslavnih ikona.

“Podržaćemo i obilježavanje 500 godina srpske štampe i srpske knjige i završetak radova na četiri muzeja SPC na prostoru Srpske i BiH”, naveo je Rajčević.

On je izrazio uvjerenje da će manifestacije poput ove u Mariboru doprinijeti dodatnom zbližavanju i unapređenju odnosa slovenačkog i srpskog naroda.

Rajčević je na koktelu uoči Svetosavske akademije pozdravio prisutne u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i Vlade Srpske, te zahvalio rukovodstvu Slovenije za podršku radu SPC.

Na Svetosavskoj akademiji, koju je u Slovenačkom narodnom pozorištu organizovala Mitropolija zagrebačko-ljubljanska – Crkvena opština Maribor, govorili su i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao i predstavnici vlasti Srbije i Slovenije.

Uoči Akademije, ministar Rajčević je prisustvovao svečanom večernjem bogosluženju u pravoslavnoj crkvi u Mariboru koje je služio mitropolit Porfirije, kao i dodjeli zahvalnica donatorima Akademije.

Svetosavska akademija je održana i povodom 600 godina od rođenja grofice i srpske princeze Katarine Branković, koja je bila prva pravoslavka u Sloveniji. Ona je udajom za Ulriha Drugog 1434. godine postala celjska grofica i sa sobom je u to vrijeme dovela 200 pravoslavnih porodica i sveštenike.

Na Svetosavskoj akademiji bilo je riječi i o 500 godina postojanja Srba u Beloj Krajini, ali i tragediji tokom Drugog svjetskog rata, kada su porušeni hramovi u Mariboru i Celju, a slovenački živalj bio iseljen u Srbiju i BiH.

Na ovoj manifestaciji, koja je organizovana s ciljem daljeg međusobnog zbližavanja Srba i Slovenaca kao bratskih naroda, učestvovali su poznati glumci, operski pjevači, baletski umjetnici, horovi…

Počasni pokrovitelji Akademije bili su slovenački predsjednik Borut Pahor i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button