Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Banjac: Najveći zločin u istoriji Balkana počinjen u Јasenovcu

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas da je najveći zločin u istoriji Balkana počinjen u logoru Јasenovac i na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u Drugom svjetskom ratu.

Banjac, koji je danas u Spomen-području “Donja Gradina” položio vijenac povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrve Holokausta, kaže da se srpski narod nalazi na drugom mjestu po broju stradalih u logorima u Drugom svjetskom ratu.

On je naglasio da su u Јasenovcu i Donjoj Gradini ljudi ubijani samo zato što su bili Srbi, druge nacije i vjere, zato što su pisali drugačijim pismom i govorili srpskim jezikom.

“U sistemu koncentracionog logora Јasenovac bio je jedini logor za djecu u Drugom svjetskom ratu i važno je da to govorimo svake godine sve više i više”, rekao je Banjac.

On je dodao da Ministarstvo prosvjete i kulure Republike Srpske i Јavna ustanova Spomen-područje “Donja Gradina” moraju da organizuju što više događaja i izložbi o stradanju srpskog naroda na području opštine Kozarska Dubica, ali i na cijelom Balkanu, posebno na područjima današnje Republike Srpske, koja su nekad bila u sastavu NDH.

“Koljači NDH su ovdje počinili zvjerske zločine, zločine neviđene u to vrijeme, a i do dana današnjeg. Moramo na to podsjećamo iz dana u dan, pogotovo sada kada Hrvatska počinje da negira najveći zločin koji je ikad počinjen na Balkanu”, naglasio je Banjac.

On kaže da je Njemačka priznala zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu i da je isplatila mnogo odštete, a da jedino politički predstavnici Hrvatske negiraju da je u Јasenovcu i Donjoj Gradini počinjen zločin, a neki čak ismijavaju ovo mjesto.

Banjac ističe da iz tog razloga predstavnici srpskog naroda moraju da učine sve kako istina ne bi bila zaboravljena.

On je izrazio očekivanje da će u saradnji Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije uskoro biti izgrađen Memorijalni kompleks “Donja Gradina”. “Ovo je sveto mjesto za sve Srbe, bez obzira gdje se oni nalazili”, zaključio je Banjac.

Na platou Spomen-područja “Donja Gradina” vijence u spomen stradalim žtvama logora Јasenovac i Donje Gradine danas su položili članovi OO DNS-a Kozarska Dubica.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button