Magazin

Beograd: Restoran sa specijalitetima zemalja koje ne priznaju Kosovo

Nakon što je Palau postao 13. zemlja, koja je povukla priznanje Kosova, jedna od poznatih beogradskih kafana promijenila je svoj jelovnik. Svake nedjelje, u kafani „Pavle Korčagin“ spremaju se jela zemalja koje ne priznaju Kosovo, a specijaliteti onih koji povuku odluku o priznanju, kažu, idu prekoreda.

Iz nedjelje u nedjelju, već godinu i po, posjetioci ove kafane mogu da probaju specijalitete iz zemalja koje ne priznaju samoproglašeno Kosovo. Do sada ih je bilo više od 65, među njima i iz država koje su priznanje povukle.

Loading...

– Akcija je krenula iz patriotskih razloga i kako bismo uspjeli ljudima u Beogradu da približimo neke ukuse koje nisu ovdje u mogućnosti da probaju”, kaže vlasnik kafane Vojin Cucić.

Na pitanje da li može da stigne srpsku diplomatiju i ko je brži – Cucić kaže da su jedne nedelje imali problem pošto su tri zemlje iste sedmice povukle priznanja, ali to su za njih, ističe, slatke muke.

Јela iz zemalja koje su povukle priznanje takozvanog Kosova po hitnom postupku nađu se na meniju. Tako je današnji specijalitet Palau black tiger.

-U tom jelu je glavni sastojak gambori blek tajger koji su malo veći od običnih, a uz njih idu tri različite vrste pirea. Srvira se na sivićeu koji je napravljen od hrskavog povrća uz prelijep oranž sos od pomorandži i meda – priča Rade Vukojević, kuvar u ovom restoranu.

Kuvar Rade oslanja se na iskustvo i recepte s interneta, a ponekad se baš pomuči da pronađe sve sastojke. Јelo iz Ugande spremao je u listu od banane. Ističe da mu je jelo s Komorskih ostrva bilo interesantno jer je pravio piletinu sa kokosovim mlijekom.

Od svih jela koje su napravili, najbolje su kod gostiju prošli specijaliteti iz Čilea i Španije, a današnji specijalitet iz Palea je, kažu, fenomenalan.

Nije rijetkost da na nedjeljni ručak u ovaj restoran svrate i diplomate. Dolazili su tu kubanski i azerbejdžanski ambasador, fudbaler sa Komora koji igra u Zvezdi El Fardo Ben, zatim i Antonio Gutereš koji je dva puta svraćao u lokal.

Akcija ima i humanitarni karakter, jer se dio sredstava donira za višečlane porodice Srba u regionu, i stipendiranje studenta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Na karti svijeta ispred kafane – plavom bojom obilježene su zemlje koje ne priznaju takozvano Kosovo, a ako im se jednog dana pridruži i Amerika.

– Ako dođe do toga, tri dana će se ovde piti besplatno – poručio je vlasnik Cucić.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!