Kultura

Kusturica uručio „Velike nagrade ’Ivo Andrić‘“

Direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu Emir Kusturica uručio je „Veliku nagradu ’Ivo Andrić‘“ za životno djelo književniku Goranu Petroviću.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju knjigu u 2018. godini za pjesničko djelo „Sonet i smrt“, u izdanju Srpske književne zadruge u Beogradu, jeste Rajko Petrov Nogo. On zbog bolesti nije mogao da prisustvuje uručenju nagrade, ali je pismeno zahvalio na nagradi i izrazio žaljenje zbog nemogućnosti da prisustvuje, prenosi Srna.

Loading...

Kusturica je naglasio da je priča o toj velikoj nagradi koja nosi ime Ive Andrića duboko skrivena u Andrićevom pogledu na most, prema pretpostavci, „iz tetkine kuće“.

„Gledajući u most, Andrić je dolazio do svih onih do tada, a ni kasnije neviđenih imaginacija“, istakao je Kusturica.

On je naglasio da je u njegovom sjećanju, kada je prije 45 godina stigao prvi put u Višegrad, ostalo kao najupečatljivije poluostrvo na kojem je kasnije nikao Andrićgrad, gdje je, kao i Andrić, iz svih uglova posmatrao most i bio fasciniran poluostrvom i spojem Rzava i Drine.

„Pomislio sam kako bi bilo divno da se ovdje postavi srednjovjekovni grad. Zahvaljujući Miloradu Dodiku i energiji koja vlada u Republici Srpskoj, za koju smatram da je najznačajnija od svih energija gdje živi naš narod, stvoreno je sve ovo gdje se danas nalazimo i napravljeni su uslovi da ističemo one koji vrijede. U današnjem svetu živimo ne baš srećni onim što vidimo i što nam se u fikciji predstavlja. Ne samo mi, nego i najveće sile sveta suočene su sa fikcijom koja potpuno degradira i pravi distorziju od našeg života“, naglasio je direktor Andrićevog instituta.

Kusturica je rekao da su zato svi do sada nagrađeni, kao i ovogodišnji laureati, zapravo, predstavnici te manjine za koju bi svi voljeli da se veže većina.

S toga je, kaže on, čast da su danas u Andrićevom institutu u Andrićgradu nagrađeni Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović.

„Ono što je najvažnije i što je nastavljeno kao naša centralna ideja još od dodjele prve ’Velike nagrade ’Ivo Andrić‘‘ jeste da književnici koji dobiju nagradu budu ’i naši i svjetski‘“, istakao je Kusturica.

On je ocijenio da je kod Gorana Petrovića prenesena ta štafeta da se nagrada za životno djelo dodjeljuje čovjeku koji je i ovdje i u svijetu zapisan kao veliki pisac.

Ovogodišnji laureat Goran Petrović zahvalio je na priznanju koje mu je uručeno, ističući da je Andrićevo ime veliko i da je samim tim i njemu ukazana velika čast.

„Ćupriji od kamena, gradu od kamena, pridodajem nekoliko skromnih kamenčića“, rekao je dobitnik „Velike nagrade ’Ivo Andrić‘“.

Obraćajući se nakon uručenja nagrade, Petrović je rekao da se sve zbiva na mjestu koje je veliko ne samo zato što mali Rzav pridodaje maticu moćnoj Drini, već i zato što je to mjesto zapravo ušće.

„Bez obzira na širinu vode, svako ušće je veliko jer je mjesto dodira. Stoga je i ovaj neveliki grad u takođe nevelikom gradu veliki“, istakao je on.

Nedaleko odavde, podsjetio je on, sve je počelo mostom koji spaja dve obale, a onda je taj most prerastao u roman „Na Drini ćuprija“ koji spaja svjetove.

„Zahvaljujući ovom romanu jedan pisac, koji je stvarao na jeziku malobrojnog naroda, postao je pisac sveukupne sudbine čovječanstva“, naglasio je Petrović.

Izvor
Sputnik
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!