Društvo

Sjećanje na žrtve Holokausta, vijenci položeni i u Banjaluci (VIDEO)

Svijet se sjeća žrtava Holokausta. Dan sjećanja obilježava se svakog 27. januara, kada su sovjetske trupe krajem Drugog svjetskog rata oslobodile koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj, gdje je ubijeno više od milion zatvorenika, uglavnom Јevreja. U znak sjećanja, vijenci su položeni i u Banjaluci.

Logori smrti, uništavanje etničkih zajednica, prisilni rad – obilježili su Totalni rat, kako se još naziva Drugi svjetski. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Јasenovac, Staro Sajmište – samo su neka od masovnih stratišta žrtava nacističke ideologije. Na zvjerske zločine u koncentracionom logoru na novom Beogradu, danas nijemo podsjeća spomenik žrtvama.

Loading...

– Upravo zbog nepojmljivog obima zločina počinjenog nad Јevrejima u Holokaustu, kao i nad Srbima u NDH, danas smo u obavezi da razumijemo uzrok Holokausta i tako otklonimo i najmanju mogućnost da se na tlu Evrope ponovo desi nešto slično – istakao je Zoran Đorđević, ministar za rad i izaslanik predsjednika Srbije.

Pitanje je to svjetske civilizacije, koja je dozvolila da se takav zločin dogodi, upozoravaju iz Јevrejske opštine u Banjaluci. Upozorenje je utoliko važnije, jer su svjesni činjenice da u svijetu i Evropi ima naznaka vraćanja fašističkih ideja. Uz to i negiranje zločina.

– Nijemci su napravili strašan zločin. Ali je 50-ih, 60-ih godina Vili Brant otišao u Izrael i izvinio se za ono što su Nijemci uradili. Hrvatska nikad neće jasno da kaže šta je urađeno u NDH. Ali ljudi koji žive u Hrvatskoj, moraju se toga odreći – rekao je Đorđe Mikeš, potpredsjednik Јevrejske opštine Banjaluka.

Istoričar Zoran Pejašinović ističe da se Јevreji danas sjećaju šest miliona svojih saplemenika, stradalih u najvećem genocidu u istoriji. Riječ je, kaže, o identitetskom pitanju. Zato je važno sećati se, i ne samo to, već i imati stav!

Naša priča o Holokaustu počinje u Јasenovcu – jedinstvenom među svim logorima, strašnijem od Aušvica i Treblinke, kaže episkop pakračko-slavonski Јovan.

O zločinima s druge strane Save, svjedoči Donja Gradina, gdje su položeni vijenci i otvorena izložba fotografija. Zbog budućnosti, ne smijemo zaboraviti prošlost, poručuje predsjednica Srpske.

– Moramo njegovati sjećanje na žrtve, moramo cijeniti ono što jeste bilo u prošlosti, moramo iz toga uvijek izvlačiti pouke, da znamo šta je to dobro, a šta zlo – istakla je Cvijanović.

Zlo su na svojoj koži osjetili milioni Јevreja u Aušvicu. Nekoliko desetina preživjelih, položili su vijence bijelog i plavog cvijeća uz Zid smrti.

27. januara 1945. godine, Crvena armija oslobađa zarobljenike iz Aušvica, najvećeg logora u okupiranoj Poljskoj, zatekavši svega sedam hiljada preživjelih. Iza kapija sa ciničnim nazivom “rad oslobađa”, u gasnim komorama logora ubijeno je oko milion Јevreja, Roma, Sinta i Poljaka. Tačan broj umrlih u logorima nije poznat, ali se smatra da je veći od šest miliona.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!