Banjaluka

Prezentacija u Eko toplanama Banjaluka: Predstavljeni rezultati snimanja mreže

BANJALUKA – Predstavnici danske kompanije “Drone Systems” u petak su u “Eko-toplanama” Banjaluka prezentovali rezultate snimanja stanja distributivne mreže termovizijskim kamerama, koje je obavljeno krajem marta.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grada Banjaluka i “Eko-toplana”, a predstavljeni rezultati poslužiće za izradu studije na osnovu koje će biti realizovana rekonstrukcija distributivne mreže. Pripreme za ovaj projekat su već u toku.

Izgradnjom “Eko-toplana” završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer su obezbijeđeni stabilni izvori toplotne energije.

Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je realizovati drugu fazu rješenja – rekonstruisati distributivnu mrežu staru preko 45 godina, koja je trenutno u veoma lošem stanju.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je kroz posebnu kreditnu liniju i sama jednim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja “Eko-toplana”, izrazila je spremnost da pomogne i projekat rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje navedenog snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebalo da bude realizovana.

“Sljedeći izazov i ujedno naš naredni korak je suočavanje s gubicima energije na distributivnoj mreži i otklanjanje ovog problema. To je naš drugi zajednički projekat, koji ćemo ostvariti u saradnji s gradom Banjaluka i ‘Eko-toplanama’. Riječ je o modernizaciji toplifikacione mreže kako bi se redukovali gubici, u cilju uspostavljanja potpune energetske efikasnosti, kao i omogućavanje povećanja broja korisnika na distributivnoj mreži grada Banjaluka. Prema procjenama, za rekonstrukciju mreže biće potrebno oko deset miliona maraka”, rekao je Jan Braun, direktor EBRD-a za BiH.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!