Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Stručnjaci o sve učestalijem nasilju: Svaka osnovna škola treba da ima psihologa

Dogovorene maloljetničke tuče osnovaca preko društvenih mreža, okrutno nasilje među vršnjacima u učionicama i školskim dvorištima, koje nijemi posmatrači dijele putem interneta, šokirali su posljednjih dana javnost u Republici Srpskoj.

Roditelje je zaprepastio slučaj masovne tuče 11 maloljetnika ispred banjalučke Osnovne škole “Ivo Andrić”, u kojoj je pretučen 15-godišnji učenik OŠ “Miloš Crnjanski”. Naime, ova tuča je dogovorena preko Instagrama i to zbog jedne djevojčice.

Zgroženi roditelji se pitaju zašto u osnovnim školama s učenicima ne rade psiholozi, koji bi kroz interaktivne radionice maloljetnike naučili kako da prepoznaju i zaustave nasilje.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su u 122 od ukupno 187 osnovnih škola zaposleni psiholozi kao stručni saradnici.

“Zapošljavanje psihologa u osnovnim školama vrši se u skladu s Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola, prema kojem škola koja ima 24 odjeljenja može sistematizovati radno mjesto psiholog”, kazali su u ovom ministarstvu.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da će resorno ministarstvo s MUP-om RS analizirati pojave vršnjačkog nasilja kako bi u saradnji s obrazovnim ustanovama bile donesene određene preventivne mjere s ciljem zaštite učenika.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije, kaže da veliki broj škola nema psihologa zbog Pravilnika Ministarstva prosvjete i kulture RS.

“Nasilje nema veze s brojem odjeljenja. Ono se dešava i u manjim i u većim školama”, rekao je Popržen.

Ističe da je maloljetničko nasilje, kojeg u posljednje vrijeme ima sve više, dokaz da postoji velika potreba za psiholozima u školama.

Upozorava da se stanje svake godine pogoršava i da učitelji i radno osoblje već s prvačićima imaju problem sa disciplinovanjem djece.

“Škola se jedina bori s vršnjačkim nasiljem, ali nije dovoljno moćna da se sama do kraja izbori s tim”, kazao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kaže da su u dvije osnovne škole u Trebinju, zbog nemogućnosti angažovanja i logopeda i psihologa, oba stručna saradnika zaposlena na pola norme.

“Tako jedne sedmice u Osnovnoj školi ‘Vuk Karadžić’ imamo psihologa, jedne sedmice logopeda”, rekao je Mrdić, koji je direktor te škole.

Sanja Radetić-Lovrić, predsjednica Upravnog odbora Društva psihologa RS (DP RS), kaže da postoje načini učinkovitijeg rada i kreiranja programa prevencije vršnjačkog nasilja, ali da je neophodno kreiranje nulte tolerancije na nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama da programi budu sveobuhvatni, kontinuirani i stručni.

“Treba stvoriti atmosferu rješavanja nasilja kroz razumijevanje i pomoć žrtvi i nasilniku. Uobičajeno kažnjavanje za nasilje smanjenjem vladanja, ukorom ili prebacivanjem iz jednog razreda u drugi neće dati povoljan rezultat ako nije praćeno razumijevanjem djetetovih potreba i posvećenim stručnim radom sa djecom, porodicom i vršnjacima”, kaže ona. Dodaje da DP RS u saradnji s Republičkim pedagoškim zavodom RS pokreće jedan takav program, koji, sudeći prema završenoj pilot fazi, obećava učinkovitost.

“Takođe, stručni radnici škola treba da imaju ulogu prosvjetitelja i edukatora u školskoj zajednici, te da njihov posao bude manje administrativan, a više posvećen vaspitanju djece, edukaciji prosvjetnih radnika i porodica”, objasnila je Radetić-Lovrićeva.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button