Banjaluka

Civilna zaštita kreće u akciju čišćenja potoka i kanala

Banjalučka Civilna zaštita na proljeće će nastaviti akciju uređenja malih vodotokova na širem području, u nastojanju da se preduprijedi opasnost od plavljenja, izjavio je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Prema njegovim riječima, posebna jedinica Civilne zaštite na proljeće će obaviti preventivnu akciju raščišćavanja i produbljivanja korita više potoka i propusnih kanala na podrčju više naselja, među njima Debeljaka, Ade i, posebno, gornjih dijelova Starčevice, koji su ranije bili plavljeni upravo zbog zaraslih kanala i nedovoljne propusnosti korita potoka.

Loading...

– Zahvaljujući savremenoj mehanizaciji, Civilna zaštita će moći u potpunosti samostalno da djeluje na terenu, kako preventivno, tako i u toku i nakon elementarne nepogode. Poučeni iskustvom sa poplavama iz 2014. godine, a onda i poslije sa povremenim padavinama, procijenili smo da je potrebno da naš odsjek djeluje i preventivno u određenim situacijama. Još prošle godine, nabavili smo građevinsku mehanizaciju kojom po prvi put, sproveli preventivne akcije čišćenja propusnih kanala i korita bujičnih potoka. Tada je očišćeno oko šest kilometara kanala, prvenstveno u naseljima koja su ranije imala problema sa bujicama i poplavama – rekao je Ćućun.

Karta opasnosti od poplava

On je podsjetio da je gradska administracija još ranije odlučila da se Civilna zaštiti opremi adekvatnom građevinskom mehanizacijom sa kojom bi bila u stanju da raditi, prvenstveno, na prevenciji poplava. U okviru tih planova, prošle godine su nabavili dva bagera, a na proljeće će dobiti i specijalizovani kamion, tzv. „grajfer“.

Istovremeno, Ćućun napominje da je izrađena karta opasnosti od poplava, u okviru projekta „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenju rizika od poplava u slivu Vrbasa“. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa UNDP-om i Globalnim fondom za životnu sredinu.

– Ova karta je od izuzetnog značaja jer je vrlo precizno identifikovala sve kritične tačke, dijelići ih na mjesta visoke, srednje i niske opasnosti od poplava – rekao je Ćućun.

Kartu opasnosti od poplava možete pogledati ovdje.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!