Politika

Crnadak: BiH će slijediti primjer Crne Gore na putu u EU i NATO

Spoljnopolitička odrednica BiH je članstvo u NATO i EU, a na tom putu će slijediti primjer Crne Gore, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tokom interaktivne diskusije na temu: “Aktuelna bezbjednosno-politička i ekonomska situacija u BiH“ u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

On je naglasio da je taj proces, zbog unutrašnjih političkih prilika, trenutno u zastoju, ali da taj prioritetni zadatak ima izgleda da bude riješen. Crnadak se posebno osvrnuo na uspješan put Crne Gore ka članstvu u EU, akcentirajući članstvo u NATO.

Loading...

Takođe, kazao je da, na tom planu, BIH želi da slijedi crnogorski primjer. Odgovarajući na pitanje o odnosu EU prema Zapadnom Balkanu, Crnadak je kazao da su oni u nekoj vrsti razumljivog zastoja i da na to utiču predstojeći izbori za Evropski parlament, te iskazao nadu da će se nakon njih odnosi pokrenuti na adekvatan i očekivan način.

Bilo je riječi i o ukupnim odnosima u regionu, ekonomskim, trgovinskim i najznačajnijim političkim pitanjima počev od važnosti rješavanja otvorenih pitanja između država, poput neophodnosti definisanja i potpisivanja sporazuma o granicama.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji u BiH, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, govorio je o 25-godišnjem iskustvu primjene Dejtonskog sporazuma, koji je bio i ostao presudno važan za funkcionisanje i definisanje odnosa u Federaciji.

Odgovarajući na pitanje o uplitanju stranih sila u izborne procese Bosne i Hercegovine, Crnadak je pomenuo da uticaj Rusije svakako postoji i najbolje se ogleda, kako je kazao, kroz činjenicu da je tokom posljednja tri izborna ciklusa predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik svaki put posjetio Moskvu i ragovarao sa Putinom neposredno pred održavanje samih izbora.

Takođe, na pitanje zašto još uvijek nije aktiviran prvi ciklus MAP procesa za članstvo u NATO, odgovorio je da sva odgovornost za to leži u činjenici da su Dodik i njegova partija u potpunosti promijenili stav koji su zauzeli još prije osam godina o ovom pitanju.

Izvor
cdm
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!