Magazin

Sok od narandže, vruća čokolada, zeleni čaj… Ovo su najzdraviji napici na svijetu

Zeleni čaj

Pomaže u smanjenju rizika od nastanka osteoporoze, raka, bolesti srca i karijesa. Zeleni čaj je bogat izvor flavonoida i polifenola, prirodnih antioksidansa koji štite stanice od kancerogenih spojeva.

Zeleni čaj može usporiti rast kancerogenih stanica jer pomaže u smanjenju slobodnih radikala u tijelu. Njegovi antioksidansi će zaštititi zdravlje srca, smanjit će rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar. Također sadrži fluor koji jača zube, a flavonoidi sudjeluju u izgradnji kostiju.

Čaj od mente

Smanjuje simptome probavnih tegoba, ublažava grčeve i zatvor. Čaj od mente može ublažiti bolove u mišićima, a znanstvenici su dokazali da ubrzava oporavak nakon vježbanja.

Čaj od mente je odličan za prevenciju bolesti probavnog sistema i raznih tegoba probavnog sustava, uključujući nadutost, zatvor, grčeve, plinove, proljev i mučnine.

Obrano mlijeko

Pomaže u kontroli žudnje za hranom i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti. Tijelo će ga razgrađivati duže, a vi ćete duže imati osjećaj sitosti.

Mlijeko je odličan izvor kalcija i D vitamina koji je potreban za apsorpciju kalcija. Jednim istraživanjem je dokazano da niskomasno mlijeko i mliječni proizvodi ubrzavaju mršavljenje jer kalcij potiče stanice na sagorijevanje masti, umjesto da ju zadržavaju. Da bismo imali punu dobrobit mlijeka potrebno je pronaći što prirodniju varijantu.

Sojino mlijeko

Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Sadrži topiva vlakna i proteine soje koji smanjuju razinu lošeg (LDL) holesterola i triglicerida.

Ako ćete ga piti umjesto kravljeg mlijeka, odaberite ono koje je obogaćeno vitaminom A i D, i kalcijem. Neka istraživanja su pokazala da sojino mlijeko može povećati rizik od nastanka raka dojke, pa se prije početka konzumiranja posavjetujte s liječnikom, naročito ako u porodičnoj anamnezi postoje slučajevi raka dojke.

Vruća čokolada

Poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Čokolada potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je zaslužan za dobro raspoloženje. Znanstvenici su dokazali da niska razina serotonina povećava rizik od nastanka depresije.

Kakao je bogat izvor polifenola, antioksidansa koji štiti tjelesne stanice, povećava razinu dobrog (HDL) holesterola i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Sok od paradajza

Štiti od raznih vrsta raka. Odličan je izvor likopena, koji smanjuje rizik od nastanka raka pluća i želuca. Također smanjuje rizik od nastanka raka gušterače, debelog crijeva, jednjaka, usne šupljine, dojke i grlića maternice.

Likopen također ima antioskidativno djelovanje. Smanjuje razinu slobodnih radikala i čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Sok od brusnice

Smanjuje rizik od nastanka bolesti desni. Istraživanja pokazuju da je učinkovit u liječenju infekcije mokraćnog sistema.

Ipak, stručnjaci ističu da ne trebate piti svježi sok od brusnice jer može sadržavati puno šećera. Dobra zamjena svježem soku od brusnice je čaj od brusnice, ali bez šećera ili mlijeka.

Sok od naranče

Smanjuje rizik od nastanka katarakte, raka i urođenih poremećaja. Osim što jača imunitet, vitamin C ima antioksidativno djelovanje i smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica. Također je odličan za izgradnju kostiju.

Naranča je odličan izvor folne kiseline koja je posebno važna za trudnice, ali i za žene koje planiraju trudnoću. Znanstvenici su dokazali da folna kiselina smanjuje rizik od nastanka raznih poremećaja kod beba.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!