Kultura

Dani Vlade S. Miloševića: Pogled kroz objektiv studenata iz cijelog svijeta

Izložba fotografija, postavka sa Šestog svjetskog bijenala studentske fotografije – Novi Sad, otvorena je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”, a posjetioci će u ovoj postavci moći da uživaju do 30. aprila, piše sajt Glas Srpske.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Sanda Dodik objasnila je da su izložbu radili studenti sa studijskih programa likovnih umjetnosti, ali da ničega od toga ne bi bilo da nije bilo dragih gostiju iz Novog Sada.

Loading...

– Izložba plakata i fotografija je već dugogodišnja praksa, a ove godine je to izložba sa Šestog svjetskog bijenala studentske fotografije – Novi Sad. Zahvaljujem i profesorici Jeleni Kovačević koja je organizator ove izložbe, zatim profesorima Predragu Uzelcu i idejnom tvorcu izložbe Ivanu Karlavarisu – kazala je Dodikova.

O konceptu izložbe nešto više je govorila profesorica na katedri za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jelena Kovačević.

– Studenti iz celog sveta, koji u okviru svojih studija imaju predmet koji je vezan za fotografiju, šalju svoje radove. Ove godine je bilo približno dve stotine autora koji su poslali svoje radove. Takođe, prvi put su učesnici mogli poslati do deset fotografija – rekla je ona i dodala da je ova novina veoma značajna, jer je omogućila da mnogo bolje uoče kako se fotografija izučava, shvata i kako se razvija na nekim drugim fakultetima, umjetničkim akademijama i u drugim krajevima svijeta.

Uočili su, kako kaže, da su fotografije u većini dokumentarnog karaktera, tj. da pored fikcije dominira dokumentarni karakter fotografije, bilo da se radi o ličnim istorijama, intimnostima, porodici, ali i u fotografijama koje nam govore o kolektivnim i društvenim istorijama.

Potencijal

Idejni tvorac ove izložbe, profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu Ivan Karlavaris naglasio je da u omladini vidi mnogo potencijala i mnogo uživa u poređenju radova naših studenata sa radovima studenata iz različitih krajeva svijeta.

Danas na programu predstava “Antigona” u Dječijem pozorištu Republike Srpske od 20 časova.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!