Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Papa Franjo: Sveštenici su zlostavljali časne sestre, čak i seksualno

Papa Franjo je otkrio da su sveštenici seksualno zlostavljali časne sestre, a u jednom slučaju su im bile seksualni robovi, javlja BBC.

Papa Franjo je rekao da je njegov prethodnik papa Benedikt bio prisiljen ukinuti cijeli red časnih sestara jer su ih sveštenici zlostavljali. Vjeruje se da je ovo prvi put da je papa Franjo priznao slučaj seksualnog zlostavljanja časnih sestara. Rekao je da se Crkva pokušava nositi s ovim problemom i riješiti ga, no da je on i dalje prisutan.

“Na putu smo rješavanja problema. Papa Benedikt je imao hrabrosti raspustiti sestrinski red zbog zlostavljanja žena koje su bile u ropstvu, čak i u seksualnom ropstvu sveštenika ili osnivača”, rekao je papa.

Alessandro Gisotti iz vatikanskog odjela za javnost je za CBS News izjavio da je red časnih sestara bio baziran u Francuskoj. Papa Franjo je rekao da je seksualno zlostavljanje časnih sestara aktuelan problem, ali da je zabilježeno u određenim redovima, uglavnom novim.

U novembru prošle godine Globalna organizacija katoličke crkve za časne sestre je osudila “kulturu šutnje i tajnosti” koja ih je spriječila da govore.

Vatikanski ženski magazin Women Church World je osudio zlostavljanje te je naveo da su u nekim slučajevima časne sestre bile prisiljene na abortuse, nešto što katoličanstvo zabranjuje.

Izvor
Klix
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button