Društvo

Vlasnici kladionica u RS-u: Novi zakon dovešće do otpuštanja radnika

Novi Zakon o igrama na sreću u Republici Srpskoj dovest će do gašenja nekih legalnih priređivača igara na sreću, što znači manje fiskalne prihode i otpuštanje radnika, manje prihode od poreza i doprinosa na zarade i veće izdatke za socijalnu pomoć, ističu vlasnici kladionica.

Smatraju kako će ovaj Zakon uzrokovati veliki odliv novca preko stranih web stranica u inostranstvu bez ikakve kontrole, jer su igrači primorani da odlaze na strane web stranice koje ne oporezuju dobitke, usljed čega domaći priređivači više neće biti konkurenti.

Loading...

“Sportske kladionice izgubiće prije svega veliki dio prihoda koji je ostvarivan od elektronskih igara, jer prelazi u vlasništvo Lutrije Republike Srpske koja je novim zakonom dobila isključivo pravo na priređivanje elektronskih igara na sreću te pravo da te igre priređuje u saradnji s drugim privrednim društvima, bez jasno definisanih kriterija za odabir tih društava, što otvara prostor za zloupotrebe i priređivače igara na sreću stavlja u neravnopravan položaj”, ističe nam jedan od vlasnika.

Zakonom je predviđena veća suma naknada i poreza koju sportske kladionice moraju plaćati za licence, odnosno igrači na dobitke. Vlasnici kažu kako upravo u ovom dijelu leži suština manipulacije ovim zakonom.

“Možda će direktni prihodi biti veći, ali indirektni će biti upola manji. O tome niko od zakonodavaca ne priča, a to će se itekako odraziti na privredu Republike Srpske i građane”, ističu.

Zakonom je posebno tretirana oblast internet klađenja jer će dobici biti oporezovani što će, kako kažu vlasnici, dovesti do naglog pada broja igrača koji će učestvovati u igrama na sreću kod priređivača u Republici Srpskoj.

“Novi model oporezivanja dobitaka od igara na sreću podstiče kako preusmjeravanje igrača na druge igre na sreću, u kojima se dobici ne oporezuju, tako i gašenje legalnih priređivača internet igara i prelazak domaćih igrača na strane internet stranice za igre na sreću, koji ne posjeduju licencu koju izdaje nadležni organ za priređivanje igara na sreću”, zaključuje jedan od vlasnika sportske kladionice.

Podsjetimo, Zakon je usvojen po hitnom postupku, a vlasnici kladionica imaju rok od šest mjeseci da prilagode svoje poslovanje. Dan uoči usvajanja zakona kladionice širom RS-a su u znak protesta zatvorile svoje poslovnice.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!