Kultura

I Banjaluka odaje čast Prešerenu

France Prešern, najznačajniji pjesnik i najkrupnija ličnost slovenačke kulture, umro je na današnji dan prije sto sedamdeset godina, a povodom ove godišnjice, odnosno povodom Prešerenovog dana, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) biće organizovana izložba “Put knjige od autora do čitaoca”. Riječ je o prikazu procesa nastanka knjige, a izložba će biti otvorena večeras u 19 časova.

“Kratka priča, zapisana u stripu, autora Žige X. Gombača sa ilustracijama Davida Krančara nas vodi u svijet knjige sa glavnim junakom, simpatičnim knjiškim moljcem. Javna agencija za knjigu Republike Slovenije (JAK) je u saradnji sa Društvom čitalaca (BDS) izradila brošuru i plakate koji nas vode na putu knjige. Na otvaranju učestvuju pisac Žiga X. Gombač, ilustrator David Krančar, Tjaša Urunkar, voditelj projekta ‘Put knjige’, i učenici dodatne nastave slovenačkog jezika”, piše u opisu ove izložbe koja je samo jedan u nizu događaja povodom obilježavanja Prešerenovog dana.

Loading...

Prešerenov dan je slovenački kulturni praznik i državni praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u cijeloj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se na dan smrti Franca Prešerena, rođenog u mjestu Vrba, 3. decembra 1800. godine. Smrt je ovog pjesnika zadesila u Kranju 8. februara 1849. godine. Tim povodom se svake godine u Sloveniji, između ostalog, organizuje i velika proslava na kojoj se dodjeljuju Prešerenove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umjetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svjetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obilježava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svijetu gdje žive Slovenci i gdje postoje udruženja Slovenaca.

Organizator gorepomenute izložbe upravo je Udruženje Slovenaca Republike Srpske “Triglav Banjaluka”, formirano 1998. godine.

“Udruženje organizuje priredbe i manifestacije kao što su ‘Prešerenovi dani’, ‘Slovenačke večeri’, ‘Martinovanje’, ‘Kurentovanje’… Često gostimo umjetnike iz Slovenije: pjesnike, književnike, slikare, muzičare, horove i aktivno se uključujemo u javne događaje u Banjaluci i Sloveniji. Naši članovi, učenici i članovi hora su bili i još uvijek su redovni gosti događaja i priredbi po Sloveniji, Bosni i Hercegovini i drugim državama regiona, gdje nas uspješno predstavljaju i na taj način ostvaruju dragocjene kontakte”, kažu iz ovog udruženja, koje može biti uzor i svim kulturnim poslenicima u Republici Srpskoj, koji su prećutali 120. godišnjicu smrti Vase Pelagića.

Prešeren je u književnosti najviše ostao upamćen po “Sonetnom vijencu” sa akrostihom Primicovi Juliji, kojim je iskazao svoju ljubav i rodoljublje, a ujedno se i prvi izrazio u ovoj poznatoj svjetskoj formi na južnoslovenskom prostoru. Od Prešerenovih djela važno je pomenuti i romantični ep “Krštenje kod Savice”, koji je napisan u spomen njegovom prijatelju Matiji Čopu, a koji govori o ljubavi Črtomira, posljednjeg mnogobošca među starim Slovenima, prema lijepoj hrišćanki Bogumili.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!