Magazin

Naučnici pušenje kanabisa povezali s povećanim brojem spermatozoida

Muškarci koji su pušili kanabis u nekom trenutku svog života imali su značajno veći broj spermatozoida u odnosu na one muškarce koji nisu, stoji u najnovijim istraživanjima.

Međutim, naučnici su otkrili da ne postoji značajna razlika u koncentraciji sperme između sadašnjih i bivših pušača.

Loading...

Dr. Jorge Chavarro je rekao da su nalazi bili neočekivani i naglasio je kako se malo zna o učincima marihuane na reproduktivno zdravlje, ali i na zdravstvene efekte marihuane uopšte.

No, vanredni profesor nutricionizma i epidemiologije u Harvard Chan školi je istakao da se rezultati moraju tumačiti s oprezom.

Feiby Nassan, glavna autorica studije, kaže da su nalazi suprotni onome što je tim pretpostavljao prije početka istraživanja.

“Tokom naše studije došli smo i do pretpostavke da muškarci s većom koncentracijom testosterona imaju veću vjerovatnoću da se upuste u ponašanje koje je rizično, uključujući i pušenje marihuane”, dodala je dr. Nassan.

Istraživači su očekivali da će pušenje kanabisa biti povezano s lošijim kvalitetom sperme, jer su prethodne studije ukazivale na to da droga ima negativne efekte na reproduktivno zdravlje.

U novom istraživanju prikupljeno je 1.143 uzoraka sperme od 662 muškarca između 2000. i 2017. godine. U prosjeku, muškarci su imali 36 godina, bijelci i školovani i od svih učesnika 55 posto je izjavilo da su pušili marihuanu u nekom trenutku svog života.

Također, istraživači su još jednom upozorili da postoje ograničenja u nalazima, jer su neki od učesnika možda prijavili nedovoljnu upotrebu kanabisa, javlja Sky News.

Studija tima objavljena je u časopisu Human Reproduction.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!