Politika

Građani BiH duguju 239,3 miliona maraka za struju

Prema podacima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS građani BiH duguju 239,3 miliona maraka za struju. Građani FBiH dugovali su na kraju prošle godine 43,3 miliona maraka za električnu energiju, dok je dug potrošača u RS narastao na 196 miliona maraka.

Najveći dužnici na kraju prošle godine za struju u FBiH bili su mostarski „Vodovod“, KTK Visoko, sarajevski „Gras“, Konfekcija „Borac“ iz Travnik i „Pretis“ iz Vogošće.

Loading...

Ekektroprivreda BiH zaključila je ugovore o izmirenju dospjelog duga sa „Grasom“ i „Pretisom“i ova preduzeća danas redovno izmiruju svoje obaveze.

Elektroprivreda BiH je na kraju prošle godine imala 16 zaključenih ugovora o izmirenju dospjelog duga. Dug po ovim ugovorima iznosi 8,5 miliona KM.

U Republici Srpskoj stanje je daleko teže i gore. Prema raspoloživim podacima iz elektrodistributivnih preduzeća domaćinstva duguju 196 miliona maraka za struju, što čini 46 odsto ukupnog iznosa nenaplaćenih potraživanja. U „Elektroprivredi RS“ kažu da se radi o dugovanjima iz prethodnog perioda koja su ostala neplaćena.

– Najveći dužnici za struju u Republic Srpskoj su klinički i bolnički centi, bolnice, domovi zdravlja i preduzeća koja se bave vodosnabdijevanjem. Tako je već godinama – istakli su u „Elektroprivredi RS“.

U „Elektrokrajini“ kažu da su dugovanja za struju na kraju 2017. godine iznosila 131,85 miliona maraka. To je za 7,4 miliona KM manje u odnosu na kraj 2016. godine, odnosno za 5,3 odsto.

– Primjera radi, potraživanja „Elektrokrajine“ od kupaca na kraju 2017. godine su za čak 30,3 odsto manja u odnosu na kraj 2013. godine – istakao je portparol „Elektrokrajine“ Predrag Klincov.

„Elektrokrajina“ je zaključno sa krajem 2013. godine završila zadnji ciklus sklapanja „klasičnih“ reprograma potraživanja za električnu energiju.

– Od novembra 2014. godine primjenjujemo model naplate potraživanja kroz postupak medijacije. „Elektrokrajina“ je u protekle tri godine sa kupcima zaključila 3 208 sporazuma o nagodbi posredstvom medijacije na ukupan dug za električnu energiju sa kamatama u iznosu od 45,2 miliona KM – rekao je Klincov.

(srpskacafe.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!