Privreda

Svu sirovinu ustupiti domaćim preduzećima

Srpska veliku razvojnu šansu može tražiti u povećanju stepena finalizacije proizvoda od drveta, a da bi ti planovi bili sprovedeni u djelo, potrebno je svu raspoloživu sirovinu ustupiti domaćim drvoprerađivačima, koji već duže vrijeme kubure sa nedostatkom materijala za preradu.

Istaknuto je to u petak u Banjaluci nakon okruglog stola o temi “Odnosi šumarstva i drvoprerade – stanje i perspektive”, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić istakao je da je za povećanje stepena finalizacije proizvoda od drveta bitno poštovanje proizvodnih planova kako bi bili izbjegnuti problemi u dinamici snabdijevanja sirovinom drvoprerađivačkog sektora. Dodao je da bi bilo idealno kada bi isporuka tekla ravnomjerno tokom cijele godine.

Goran Zubić
Goran Zubić

– Šumarstvo je oblast u kojoj prirodni uslovi, prije svega klimatski, diktiraju proces proizvodnje, tako da imamo izvjesne zastoje u zimskom periodu, što se direktno odražava na drvoprerađivače koji u tim slučajevima nisu ni ravnomjerno ni dovoljno snabdjeveni sirovinom – rekao je Zubić. On je dodao da je sječivi etat u “Šumama RS” ograničen na dva miliona metara kubnih te da je veoma važno da budu potpisani ugovori o snabdijevanju tačno te količine kojom se raspolaže.

– Cilj je da postojeća sirovina bude ugovorena sa domaćim drvoprerađivačima i da ona, kroz što viši stepen finalizacije, bude prerađena kako bi bila postignuta što veća dodatna vrijednost, odnosno da bi ostvareni prihod što bolje bio iskorišćen i zadržan na prostorima Srpske – rekao je Zubić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da lokalne zajednice žele da što veći procenat šumsko drvnih sortimenata koji su posječeni na njihovoj teritoriji bude prerađen kod njih, a višak da bude ustupljen susjednim opštinama i gradovima. Istakao je da je značajno to što su date garancije na pet godina za kvalitetno obezbjeđenje sirovine za drvoprerađivače, dodajući da bi se moglo razmišljati i o davanju garancija na još duži period radi investitora.

– Sječivi etat na području Sokoca nije dovoljan da zadovolji sve postojeće kapacitete s obzirom na to da trenutno imamo od 60 do 70 privrednih subjekata u našoj opštini, koja najvećim dijelom zavisi od proizvodnje i prerade šumsko drvnih sortimenata – rekao je Bjelica.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo istakao je da nikada nisu bili zadovoljniji odnosom “Šuma RS” prema njima jer se prvi put u posljednjih 15 godina raspodjela trupaca vrši u skladu s uspostavljenim kriterijumima.

– Raspodjela trupaca za sve drvoprerađivače je prvi put korektna i transparentna. Želimo da trupci ne budu izvoženi iz RS jer je značajno povećan kapacitet naših drvoprerađivača i sami možemo preraditi svu sirovinu koju imamo – rekao je Partalo.

Smanjena dugovanja

Milovan Bjelica je istakao da su dugovanja šumskih gazdinstava u Srpskoj prema lokalnim zajednicama u kojima eksploatišu drvo veoma mala, te da su dugovanja u nekim opštinama i gradovima u potpunosti izmirena.

– Redovnijoj isplati doprinio je rad Poreske uprave RS, koja više ne toleriše neizmirenje obaveza na duži period – rekao je Bjelica.

Izvor
Capital.ba
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!