fbpx
Privreda

“Zaustaviti pogodovanja uvoznim kompanijama, na štetu domaće privrede”

Konzorcijum proizvođača policijske i vojne opreme BiH, koji okuplja devet kompanija, traži od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića da poštuje i sprovodi zakon, te zaustavi pogodovanja uvoznim kompanijama, na štetu domaće privrede.

Iz Konzorcijuma je saopšteno da je Direkcija pokrenula aktivnosti na usvajanju pravilnika o izgledu uniforme policijskih službenika, kojim bi se doslovno “nacrtala” uvozna i patentno zaštićena uniforma američke kompanije “5.11”, čime bi se, kako navode, prekršio Zakon o policijskim službenicima BiH.

Loading...

“Pomenuti zakon, koji se odnosi i na Direkciju, jasno propisuje kako je Savjet ministara jedini nadležan za donošenje propisa o izgledu uniforme policijskih službenika u policijskim agencijama BiH”, ističu iz Konzorcijuma.

Konzorcijum navodi da im je neshvatljivo da Direkcija svjesno ide ka kršenju propisa, kojim bi se potpuno onemogućila bilo kakva konkurencija u postupku javnih nabavki, jer bi to dovelo do neminovnog zatvaranja domaćih pogona i gašenja velikog broja radnih mjesta, a budžet BiH bi bio oštećen po više osnova.

“Već duže vremena u Savjetu ministara traje pokušaj usvajanja identičnog pravilnika o izgledu policijske uniforme kojim se nastoji favorizovati jedan inostrani proizvođač policijskih uniformi i opreme, odnosno kompanija koja vrši njihov uvoz u BiH. Ovakva nastojanja u direktnoj su suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama BiH, na šta je Konzorcijum u više navrata upozoravao”, naglašava se u saopštenju.

Iz Konzorcijuma navode da su uniforma proizvođača “5.11”, te svi njeni dijelovi, kao i materijal od kojeg se izrađuju patentno zaštićeni, što znači da drugi proizvođači nemaju pravo da ih proizvode, ne mogu doći do njih i nuditi ih na tržištu.

“Kontaktirali smo kompaniju `5.11` koja proizvodi ovu uniformu, te ih pitali da kopiramo izgled njihovih proizvoda. Dobili smo jasan odgovor da ta kompanija štiti svoje intelektualno vlasništvo od kopija, te da će preduzeti sve pravne korake protiv svih prekršilaca”, kažu u Konzorcijumu.

Članice Konzorcijuma ističu da ne traže bilo kakav povlašten položaj, ni bilo kakvo snižavanje kriterijuma kvaliteta koji se propisuje ili želi propisati u vezi sa policijskim uniformama, već da žele imati pravo da učestvuju u procesu javnih nabavki ovakvih proizvoda u BiH, jer bi, kako navode, sve drugo bilo nezakonito i neprihvatljivo.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!