Privreda

Ko dovede radnika u Sloveniji dobija stimulaciju od 250 eura

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.

Slovenačka ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 posto bruto domaćeg proizvoda. Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač izduvnih sistema iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih.

Loading...

Onaj ko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 eura stimulacije. U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura.

To se posebno osjeća u manjim, nerazvijenim sredinama, navode ekonomski portali.

Kraj Maribora gradi se fabrika najvećeg proizvođača auto-dijelova “Magna”, a u Kočevju i Logatcu investitori iz Japana otvaraju proizvodnju robota i medicinske opreme.

To je oko 1.000 novih radnih mjesta u zemlji sa tek pet posto nezaposlenih.

Slovenska Vlada je pristala na zahtjev ljevice da minimalna plata bude povećana na 640 eura. Do 2021. godine, ona će iznositi oko 730 eura.

Sindikalci pozdravljaju ovu odluku, a slovenski poslodavci plaše se da će to smanjiti konkurentnost, pa traže manje poreze. Ako investitori nastave da ulažu u Sloveniji, rast će i životni standard, a to će osjetiti i radnici iz susjednih zemalja, koji dolaze u tu zemlju da rade.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!