Društvo

Mobilni telefon u školi nepotreban

Proteklih dana u Hercegovačko-neretvanskom kantonu uvedena je zabrana korištenja mobitela i tableta u osnovnim i srednjim školama.

U BiH ovo nije nepoznata praksa u nekim školama, ali tek su pojedine uvele određene restrikcije poput obaveze ostavljanja mobitela u školske ormariće prije ulaska u učionice.

Loading...

Opasnost od nasilja

U sarajevskoj Prvoj gimnaziji, kako ističe direktorica Lejla Tuzlak, učenicima su zabranili upotrebu mobitela i samo ih mogu koristiti tokom odmora.

– Mi smo to vrlo precizno definisali Pravilnikom. Učenici se uglavnom pridržavaju zabrane, ali je važno da imamo i podršku roditelja – ističe Tuzlak.

U banjalučkoj Ekonomskoj školi primjenjuju i ometače signala, tako da djeca ne mogu koristiti internetsku mrežu, a samim tim im je i limitirana upotreba mobitela.

– To je čisto za nuždu, a mnogo pametnije je imati kodeks ponašanja. No, dok se to ne dogodi, moraju se preduzeti neke mjere – kaže Nada Vulić, direktorica ove škole.

Komentarišući ideju da učenici na nastavu nikako ne nose telefone, psiholog Jasminka Dizdarević kaže da je mobitel u školi nepotreban i da to, prije svih, trebaju shvatiti roditelji.

– Mobiteli ometaju nastavu, djeca ne slušaju predavanja, već su na društvenim mrežama, šalju poruke. A da ne govorimo da su upravo zbog mobitela mnoga djeca i na meti nasilnika i lopova – naglašava Dizdarević.

Zabrana i nastavnicima

S druge strane, ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez smatra da bi bilo kakva ad hoc zabrana izazvala suprotan efekt.

– Idealno bi bilo da djeca idu bez telefona u školu, ali i da nastavnici ne koriste telefon. Međutim, trebalo bi na nivou svake škole napraviti red u kojem bi ovo bilo jasno i precizno definisano, a Ministarstvo bi napisalo preporuku – kazala je Čerkez.

Istovremeno, Tarik Smailbegović iz Porodičnog savjetovališta KS upozorava da je korištenje mobitela kod djece problem koji bi trebalo s ozbiljnošću razmatrati.

– Nedavno smo radili istraživanje sa više od 1.100 djece i dokazali smo da je 20 posto ovisno o internetu. Naša omladina je duboko zagazila u ovaj problem – kaže Smailbegović.

Pomaže nam u učenju

Učenici, s druge strane, imaju suprotno mišljenje od nastavnika i psihologa. Tako Ema Bajrić, učenica Druge gimnazije iz Sarajeva, misli da zabrana korištenja telefona za vrijeme nastave neće donijeti veliku promjenu.

– Ne bih voljela da zabrane nošenje telefona u škole. Iskreno, telefon mi baš treba. S prijateljima razmjenjujem zadatke, fotografije i brže saznajemo informacije – kaže Bajrić.

Izvor
Avaz
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!